Pravnici i NVO opominju: Neprihvatljivo nepostojanje odgovornosti za "Limenku"

Kao pravnik, Dragan Šoć smatra da treba istražiti da li svi oni koji su oštećeni od strane države ostvaruju svoja prava "ili je možda gospodin Đukanovic bio izuzetak u tom smislu"
167 pregleda 20 komentar(a)
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Aco Đukanović, Milo Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.05.2017. 17:32h

Za pravnu struku i civilni sektor neprihvatljivo je da u slučaju Limenka nema krivične odgovornosti.

Specijalno tužilaštvo, ističu advokat Dragan Šoć i MANS-ov advokat Veselin Radulović, kroz ovaj primjer poručuje kako ne namjerava da se bavi slučajevima korupcije na visokom nivou u koje je umiješan neko od porodice bivšeg premijera i njemu bliskih ljudi.

Za bivšeg ministra pravde, Dragana Šoća, apsolutno je neprihvatljivo nepostojanje odgovornih za štetu u predmetu Limenka

"Kako to da država zaključi ugovor i onda ne ispuni svoje obaveze iz tog ugovora i proizvede štetu od 10,6 miliona eura? Prosto, nema nikakve dileme da za tako nešto neko mora da odgovara – da li je ta odgovornost krivična, politička ili moralna, ili sve troje, u ovom momentu nije bitno," kazao je Šoć.

U MANS-u nijesu iznenađeni stavom specijalnog Tužilaštva

"Ovo Tužilaštvo nema namjeru da procesuira korupciju, one slučajeve sumnje korupcije na visokom nivou u kojima je umiješan neko od porodice bivšeg premijera Đukanovica, ili od nekih njemu bliskih lica," kazao je Veselin Radulović iz te nevladine organizacije.

Kao pravnik, Dragan Šoć smatra da treba istražiti da li svi oni koji su oštećeni od strane države ostvaruju svoja prava "ili je možda gospodin Đukanovic bio izuzetak u tom smislu," tj. da li je, ponašanje i tuzilastva i sudova u sličnim situacijma ujednačeno ili ima privilegovanih građana i u tom pogledu.

"Ja mislim da bi valjalo da se malo dublje ta tema otvori, da se izvedu na vidjelo slučajevi gdje, po mom iskustvu i praksi, je država nekome bila majka a nekome maćeha," dodao je Šoć.

Radulović navodi primjere koji, poput Limenke, imaju sporan pravni ishod i nikad nijesu na valjan način procesuirani

"Najdrastičniji su primjeri: Limenka, Telekom, ali i slučaj palih garancija za KAP, Željezaru... To su sve neki jako ozbiljni slučajevi koji su proizveli na stotine miliona štete po državni budžet, a to dodatno upućuje jedino na žaključak da se u Crnoj Gori zakoni selektivno primjenjuju, što je jednako loše, u nekim slučajevima mozda i lošije, nego da se uopšte ne primjenjuju," smatra Radulović.

Iako je zamjenik višeg državnog tužioca Veselin Vučkovic rekao da je specijalno državno tužilaštvo stavilo tačku na krivičnu odgovornost u slučaju Limenka, naši sagovornici poručuju da ostaje otvoreno pitanja političke i moralne odgovornosti.

Bonus video: