“Za 10,5 miliona eura građani su mogli da dobiju 10 magnetnih rezonanci"

Opozicija ukazuje i na selektivnost tužilastva u vođenju postupaka za milionske afere u koje je umijašan vrh DPS
0 komentar(a)
Limenka, CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Limenka, CB Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.05.2017. 17:25h

“U slučaju Limenka – nema odgovornih” – ova izjava zamjenika Višeg državnog tužioca Veselina Vučkovića prvo je moglo bi se reći šokirala, funkcinonera Demokratske Crne Gore, Velizara Klauđerovića, koji je sa tužiocem učestvovao u nasoj emisiji Direktno .

I za ostatak opozicije, odluka Specijalnog tužilaštva je skandal prve vrste. Kažu, posebno zabrinjava uloga Specijalnog tužilaštva, koje je još jednom stalo u odbranu male interesne kaste na vlasti.

“Znači nema ni krivične odgovornosti, što je zaista zastrašujuća poruka sa najviših zvaničnih adresa, a sada vidimo da nema ni poltičke odgovornosti”, kazao je Ivan Vujović iz SDP-a.

“”Ko god može odustati od gonjenja u slučaju Limenka, vjerujte mi da će izgubiti apsolutno povjerenje javnosti, bili ljudi svrstani na ovu ili na onu stranu, jer se radi o tako očiglednom i bahatom primjeru arčenja državnog novca”, kazao je Goran Danilović iz Demosa

“Milo Đukanović je isplatio Acu Đukanoviću u ovom slučaju 10,5 miliona eura i ovoj je još jedan dokaz bahatosti i rasipništva vlade na čelu sa DPS-om. Ono što nas zabrinjava jeste uloga Specijalnog državnog tužilaštva, i njihov stav da u Crnoj Gori mogu odgovarati svi, osim onih najbližih saradnika i porodice gospodina Đukanovića”, rekao je Miloš Konatar iz URA.

Konatar na konkretnom primjeru pokazuje, koliko je 10 i po miliona eura, koje je država isplatila Đukanoviću.

“Za taj novac građani Crne Gore su mogli da dobiju 10 najsavremenijih magnetnih rezonanci, ili 10 najsavremenijih medicinskih skenera, na desetine najboljih ultrazvučnih aparata, i ostale medicnske opreme za dijagnostiku", rekao je Konatar.

I u DF smatraju da je odluka tužilaštva da u slučaju „Limenka“ nije bilo osnova za krivično gonjenje, legalizovana pljačka od 10 i po miliona eura, na štetu građana Crne Gore, a u korist brata bivšeg premijera Mila Đukanovića. Oni ovakvu odluku tužilštva smatraju skandaloznom i kažu, da je tužilaštvo i na ovom slučaju, još jednom potvrdilo da je u potpunoj funkciji Mila Đukanovića i aktuelnog režima.

I dok je opozicija ogorčena, za DPS odluka tužalaštva je sveto pismo.

“Želim da iznesem stav da zajednički dozvolimo da nadležni drzavni organi i institucije sistema rade svoj posao iz okvira utvrđenih nadležnosti bez pritisaka, kako laičke tako i stručne javnosti kao i pojedinih politickih subjekata. Takođe mislim da treba da se uzdržimo od komentara i kada smo zadovoljni i kada nijesmo zadovoljni odlukama koje nadležni drzavni organi i institucije donose. Vjerujem u zakonitost postupanja nadležnih tužilaštava", rekao je Željko Aprcović iz DPS-a.

Opozicija ukazuje i na selektivnost tužilastva u vođenju postupaka za milionske afere u koje je umijašan vrh DPS. Tužilaštvo, kažu ,dopušta da slučajevi zastare, dok za predmete za koje su optužuju opozicionari, a radi se o neuporedivo manjim iznosima, stavlja u pogon sve svoje kapacitete.

“Ne može javnost u Crnoj Gori biti zadovoljna time što se neko progoni za 15 hiljada dolara ili 30 hiljada eura, a za koje možda može dokazati da zaista nemaju nikave veze sa pranjme novca, nego sa vlastitim potrebama. Ne može zaista, ako se ima u vidu da nam se smiju u lice oni koji su ojadili Crnu Goru u procesima tranzicije, oteli zajedničko, ili nesmetano švercuju drogu, odnosno peru novac na različitim destinacijama i sve to treba da nas umiri jednom rečenicom – nema dokaza", kazao je Danilović.

“Milonske afere, imamo stotine milona eura u slučaju KAP-a, Limenka 10 miliona, Carin, Bazar, brojne druge afere u koje su uključene sami vrh DPS ili okruženje DPS, ostaje bezikakvog epiloga. Kada imamo takvu situaciju da nema odgovonorsti za te slučajeve, onda su opravdano nameće pitanje da li je zaista tužilaštvo , pravosuđe, profesionalno , da li je nezavisno, ili ima određenog zazora I političkog uticaja”, kazao je Vujović. SINK: Miloš Konatar – URA

“Apsolutno je neprihvatljivo da imamo slučaj koji se otvara protiv jedne opozicione partije u Crnoj Gori, koji je prioritetan u odnosu na 10,5 miliona eura koje su isplaćene članu familije Đukanović, ne samo 10,5 milona, već imamo date koncesije gdje je premijer potpisao svom sinu za izgradnju malih hidroelektrana. Tako da tu tužilaštvo da hoće imalo bi pune ruke posla”, rekao je Konatar,

Sagovornici TV "Vijesti" poručuju da jedini način da se Crnoj Gori ne događaju slučajevi poput Limenke, i da za milionske štete po državni budžet niko ne snosi odgovornost, jeste da dođe do smjene vlasti, koja bi dozvolila da pravosuđe radi svoj posao profesionalno I nezavisno.

Bonus video: