Spičanović: Neće se sigurno osjećati ko god se ogluši o zakon

"Neko ko je rukovodilac da treba da bude primjer po svakom pitanju svojim službenicima...", kaže Spičanović
347 pregleda 4 komentar(a)
Drago Spičanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Drago Spičanović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.05.2017. 18:24h

Ubistva, mafijaški obračuni, eksplozije, kriminalni klanovi... bili su sinonimi pri pomisli na Bar proteklih godina. Takva slika sada je prošlost, tvrdi prvi čovjek barske policije Drago Spičanović, koji je za četiri mjeseca zajedno sa svojim timom uspio da povrati povjerenje Barana. Osim podrške građana, u prilog tome idu i brojke, po kojima je barska policija, u jednom periodu, imala stoprocentnu riješenost krivičnih djela.

"Neko ko je rukovodilac da treba da bude primjer po svakom pitanju svojim službenicima i neko sam ko u svim dosadašnjim aktivnostima i akcijama a naročito onim koji imaju određenu dozu većeg interesovanja kod javnosti ili veću opasnost i teže je za rješavanje da sam tu neko ko ne komanduje „naprijed“ već „za mnom“", kazao je za TV Vijesti Drago Spičanović, načelnik Centra bezbjednosti Bar.

Vratiti mir na barske ulice za ova četiri mjeseca nije bilo lako. To je podrazumijevalo svakodnevnu kontrolu bezbjednosno - interesantnih osoba, na šta su pripadnici kriminalnih grupa odgovorili jezikom koji najbolje poznaju – bombaškim napadom na privatni automobil komandira interventne jedinice Ivana Đokovica. To nije omelo barsku policiju, koja je brzo riješila slučaj i osumnjičila vođu jednog od barskih klanova Alana Kožara da je naredio napad.

"Djelo koje je svima nama u tom trenutku teško palo i kod nas izazvalo i neku da kažem i nervozu i nesigurnost mogu vam reći da nas je samo motivisalo da još jače krenemo u ovo što smo krenuli i da pokažemo da ćemo u narednom periodu sigurno dati sve od sebe da se u Baru nijedno lice koje se nekad oglušilo o zakon ne osjeća sigurno i bezbjedno", navodi Spičanović

Spičanovića je na stolu šefa barske policije docekalo čak šest nerasvijetljenih ubistava u Baru iz prethodnog perioda – i to Stefana Đukića, Armina Muše Osmanagića, Božidara Tomaševića, Ivana Labana, Željka Vukoslavčevića i Slavka Pekovića. Ne zeleći da otkriva o kojim istragama je rijec, Spičanović za Televiziju Vijesti otkriva da su na dobrom putu da operativno riješe dva od navedenih zločina.

"Moguće da su dva od tih ubistva povezana da možda način izvršenja i saznanja do kojih smo došli i do uzoka do kojih smo došli mislim da u nekom periodu nemojte me držati za riječ kojem ali da mogu što se tiče Uprave policije i centra bezbjednosti Bar da će se moći tretiorati kao djela koja su riješena naravno onda ide onaj teži dio a to je prikupljanje materijalnih dokaza u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvima što bi bio jedan uspjeh i za centar i za Upravu policije da se neko od tih djela kažem to su djela koja su počinjena a nosila su u sebi i elemenat oranizovanosti i inostranosti", dodaje Spičanović.

Pomaka, tvrdi Spičanović, ima i kada je riječ o istrazi eksplozije koja se prošle godine dogodila na gradskom groblju Gvozden brijeg. Ipak ne želi da za sada otkriva detalje pa samim tim ni da potvrdi ili demantuje ono sto je o tom slučaju objavljivala Televizija Vijesti. Po saznanjima TV Vijesti, meta bombe trebalo je da budu članovi porodice pokojnog Luke Đurovića, koji je važio za šefa jednog od najjačih barskih klanova ali je greškom aktivirana ranije.

Bonus video: