Sindikalci traže veće zarade: Neće dozvoliti otpuštanja u javnom sektoru

Poslodavcima poručuju da nije dovoljno da plate budu redovne
72 pregleda 0 komentar(a)
Sindikat uprave i pravosuđa, Foto: Screenshot (Youtube)
Sindikat uprave i pravosuđa, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 05.05.2018. 17:40h

Prosječna plata zaposlenih u državnoj administraciji sa srednjom stručnom spremom je oko 350 eura, a sa visokom ispod 500, saopštili su iz Sindikata javne uprave i pravosuđa.

"Ako ne radi još neko u porodici, pitanje bi bilo kako preživjeti mjesec, a i pored toga moramo da dodatno nalazimo poslove. Misaona imenica je poći na ljetovanje ili zimovanje, da ne pričamo o nasim kolegama kojima plate kasne po 7,8 mjeseci", ističe Nenad Rakočević iz Sindikata uprave i pravosuđa.

Odlučni da promijene, kako kažu, ovako loš status u javnoj upravi, sindikalci su, sa prve konferencije u Podgorici, poslodavcu odnosno državi ispostavili jasne zahtjeve - povećanje minimalne zarade, povećanje plata, rješavanje stambenih pitanja.

"Svi imamo oči i oko sebe vidimo bogate tajkune, bogate funkcionere, a kada im običan radnik traži samo jedan slobodan dan nastaje pravi pakao. Nijesmo mi ovdje samo glasački roboti. Kažite mi kada je ijedan poslanik, bilo pozicije ili opozicije, koji primaju plate kao da nešto rade, rekao da mu se smanji plata jer ga je sramota od radnika Crne Gore koji jedva preživljavaju. Reći ću vam - niti jedan. Svi su oni isti", kaže Rakočević.

Saopštavaju kako su nezvanično saznali da je, prema reformi javne uprave, planirano otpuštanje pet odsto zaposlenih u javnom sektoru. Kažu da za svakog radnika koji je višak mora da odgovara poslodavac, odnosno starješina organa i zalažu se za preraspodjelu

"Viška zaposlenih nema i nećemo dozvoliti da jedan jedini radnik državne ili lokalne uprave ostane bez posla", napominje Rakočević.

Zaključili su da se Zakonom o zaradama zaposlenih definišu najniži koeficijenti i najniža visina zarada, sa mogućnošću pregovaranja, da se kolektivni ugovori moraju zaključiti u roku od godinu, da sindikalni predstavnici moraju učestvovati u odlučivanju, te da se hitno donese Zakon o sindikatima. Upozorili su da će, ako nadležni ne odgovore na ove zahtjeve, organizovati generalni štrajk upozorenja. Priznali su na kraju da ni sindikalna borba nije najefikasnija, da sindikalni lideri nijesu dovoljno uporni, i pozvali na slogu i zajedničko djelovanje.

Bonus video: