Građani ogorčeni na poskupljenje vode, Vučelić: Ovo nije udar na budžet

Sa povećanjem, koje kreće od juna, Vodovod bi godišnje trebalo da prihoduje više od milion i 700 hiljada eura, što će se prema riječima Vučelića, trošiti uglavnom na održavanje sistema
133 pregleda 7 komentar(a)
Jadranka Vojinović Vladan Vučelić Boje jutra, Foto: Printscreen
Jadranka Vojinović Vladan Vučelić Boje jutra, Foto: Printscreen
Ažurirano: 18.05.2017. 18:33h

Direktor podgoričkog Vodovoda Vladan Vučelić, ustvrdio je kako najavljeno poskupljenje vode od 22 odsto, neće biti udar na budžet građana.

Građani koje smo anketirali, bez izuzetka tvrde suprotno .

Sa povećanjem, koje kreće od juna, Vodovod bi godišnje trebalo da prihoduje više od milion i 700 hiljada eura, što će se prema riječima Vučelića, trošiti uglavnom na održavanje sistema.

On je gostujući u Bojama jutra odbacio optužbe opozicije da se iza poskupljenja krije neodgovorno upravljanje i partijsko zapošljavanje, ali nije odgovorio na pitanje SDP-ove odbornice Jadranke Vojinović kakva je struktura zaposlenih.

Na sam pomen da bi voda trebalo da poskupi 22 odsto, građani reaguju negativno.

“Ne sviđa mi se to, ne odgovara mi."

“Za nas penzionere, kako da ti kažem, pogibija”

“Mislim da je cijena previsoka i prije bila, a tek sada, naravno za ljude koji rade za sitan novac, mislim da je to jedno veliko opterećenje za kućni budžet”

“Pljačka čista, šta još... Plaćate li redovno račune za vodu? Plaćam”

Direktor podgoričkog Vodovoda smatra da to neće biti udar na budžet građana. Navodi primjer da je prosječan aprilski račun u stambenim zgradama 5,8 eura. Sa prosječnom potrošnjom od devet kubika, račun bi nakon poskupljenja trebalo da bude uvećan oko 70 centi.

"Ako je to udar na budžet, onda moram konstatovati da se sa tim apsolutno ne slažem", kazao je Vučelić.

Opozicija je ovim povodom tražila vanrednu sjednicu parlamenta. 24 odbornika podržala su inicijativu SDP-a.

Vodovod optužuju za neodgovorno upravljanje i partijsko zapošljavanje, jer broj zaposlenih za tri ipo godine porastao sa 390 na 560. .

"Povećali broj zaposlenih, pri čemu, nikako da dobijemo odgovor koja je to struktura, da li se radi o hidroinženjerima, da li se radi o tehnolozima, da li se radi o ljudima koji rade u pomoćnim službama", kazala je Jadranka Vojinović, odbornica SDP-a.

"Ovo preduzeće ima po našem mišljenju, optimalan broj zapošljenih", odgovorio je Vučelić.

"Ja ću samo da napomenem cifru da samo na zarade zaposlenih budžet se povećao za milion ipo", kazala je Vojinović.

Ukoliko voda poskupi, Vodovod bi godišnje trebalo da dobije više od 1,7 miliona eura.

"Za šta će ići taj novac? Novac će ići za održavanje sistema, u ovom nivou kvaliteta tog sistema koji obezbjeđuje dugotrajnu sigurnost napajanja svake kuće u Podgorici kvalitetnom vodom", kazao je Vučelić.

Vučelić priznaje da I dalje postoje poblemi naplate i posebno krađa vode, naročito u nekim prigradskim naseljima, a ovako objasnjava zasto vodovod vec decenijama tome ne moze da stane u kraj

"Zato što se ne samo sekundarni, nego i primarni cjevovodi nalaze u privatnim imanjima, za koje mi nemamo pristupa čak i kada su havarije", kazao je direktor Vodovoda.

Iz Vodovoda ponavljaju da će i sa ovim poskupljenjem, voda u Glavnom gradu biti najjeftinija u Crnoj Gori.

Bonus video: