Pažin: Izručenje Marovića sada je stvar interpola

Marovićev advokat, Zdravko Begović, i dalje uvjerava da bivši funkcioner DPS-a , ne pokušava da izbjegne izvršenje kazne, te da bi zbog lošeg zdravstvenog stanja, njegovo izručenje bilo nehumano
123 pregleda 5 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Svetozar Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.05.2017. 17:50h

Ministar pravde Zoran Pažin smatra da nakon raspisivanja međunarodne potjernice za Svetozarom Marovićem, pitanje izručenja bivšeg funkcionera DPS-a Crnoj Gori, postaje nadležnost Interpola.

"To je sada stvar Interpola. Sve države članice Interpola, polazeći od centralne evidencije koja se nalazi u Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu, u prilici su da uzmu potjernicu i da po njoj postupe",kazao je Pažin.

Svetozar Marović je na liječenju na Institutu za mentalne bolesti u Beogradu i tvrdi da zbog zdravstvenog stanja ne moze da dođe da služi kaznu zatvora za budvanske afere, iako je nadlezna ljekarska komisija utvrdila da je to moguće. Marovićev sin Miloš, je nakon izricanja sudske presude dobio srpsko državljanstvo, a od crnogorskog Ministarstva pravde zatražio da zatvorsku kaznu od 11 mjeseci zbog krivičnog djela počinjenog u Crnoj Gori - odsluži u Srbiji.

Na pitanje da li su crnogorski pravosudni organi mogli da preduprijede situaciju u kojoj Svetozar i Milioš Marović očito izbjegavaju služenje kazne, Pažin ovako odgovara:

"Organi koji su bili nadležni za postupanje, postupali su sa svojim viđenjem na koji način treba poštovati zakone Crne Gore", rekao je Pažin.

Marovićev advokat, Zdravko Begović, i dalje uvjerava da bivši funkcioner DPS-a, ne pokušava da izbjegne izvršenje kazne, te da bi zbog lošeg zdravstvenog stanja, njegovo izručenje bilo nehumano.

"Pod stalnom je kontrolom ljekara specijalista i prima odgovarajuću tereapiju i ja smatram dok god je njegovo zdravstveno stanje takvo nije humano čovjeka podići iz bolničke postlje i povesti ga na izdržavanje kazne zatvora“, kazao je Begović.

Pažin je kazao i da još nema odgovora ruskih organa na zahtjev Crne Gore za pružanje međunarodne pravne pomoći kada je u pitanju Ananije Nikić koji je okrivljen za učešće u planiranju terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora prošle gdoine. Crna Gora je početkom aprila od ruskih vlasti zatražila izručenje Ananija Nikića kome je rok za ekstradicioni pritvor istekao krajem prošle sedmice.

"Nemamo povratnu informaciju nikavu po zahtjevu za pružanje međunarodne pravne pomoći u tom dijelu. I ne bih komentarisao takvo postupanje Ministarstva pravde Rusije. Ja uvijek očekujem da sve države postpupaju u skladu sa onim što su pravila međunarodne pravne pomoći, pa tako i u ovom slučaju", dodao je Pažin

Pažin je kazao da Hrvatska nije zatražila izručenje Saše Sinđelića- svjedoka saradnika u slučaju “ Državni udar”. Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa, ranije je saopšteno da je ta država zaintersovana za Sinđelićevo izručenje protiv koga je 2012. godine Hrvatska raspisala crvenu Interpolovu potjernicu zbog teškog ubistva I teške krađe, zbog čega je osuđen na 21 godinu zatvora .

Bonus video: