Maraš poručio Pejoviću: Ili ćete izmijeniti ovo što ste donijeli ili ćemo ići na sud

„Vidimo da postoji interesovanje javnosti da dođe do dokumenata koji nijesu javni“, rekao je Pejović, saopšteno je iz CDT-a
91 pregleda 1 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.05.2017. 12:37h

Proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) otvoren je za sve predstavnike civilnog društva, kazao je ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović i pozvao sve nevladine organizacije (NVO) koje žele da učestvuju, da budu dio radnih tijela.

On je to kazao na panel diskusiji “Otvorenost i participativnost u procesu evropskih integracija” gdje je potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva evropskih integracije i Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Milica Kovačević iz CDT-a podsjetila je na predlog praktične politike koji je CDT uputio MEP-u za unapređenje transparetnosti i otvorenosti te institucije.

Pejović je rekao da MEP objavljuje informacije na sajtu i da su išli korak dalje i objavljivali informcije koje možda i nijesu trebali.

„Vidimo da postoji interesovanje javnosti da dođe do dokumenata koji nijesu javni“, rekao je Pejović, saopšteno je iz CDT-a.

On je upitan da li se može očekivati da se omogući pristup ekspertskim mišljenjima na dokumenta, pojasnio da činjenica da ako MEP odluči da objavi dokument, ne znači da će EU dozvoliti da se objavi njihova pregovaračka pozicija.

„Ovdje imamo dva vlasnika dokumenta i moramo da se provjerimo da li oni dozvoljavaju. Objavićemo pregovaračke pozicije za 18 poglavlja narednih dana. Ne mogu obećati da ćemo objaviti pozicije koje su vlasništvo EU. Da bi javnost imala uvid u to šta Crna Gora radi u procesu pristupanja EU“, pojasnio je Pejović.

On je kazao da će nakon ljetnje pauze, početi izrada novog strategijskog dokumenta.

Prema njegovim riječima, EU nije ista danas kao prije četiri godine kad je pisana strategija.

„Stalnim ispitivanjem građana dolazimo do podatka da je skoro 40 odsto građana uglavnom informisano, više od deset odsto u potpunosti - stalni porast, to znači da je strategija dala reultate. S druge strane, samo dva odsto građana je zabrinuto zbog migrantske krize“, precizirao je Pejović.

Kovačević je kazala da ozbiljnu sjenku na transparentnost procesa pregovora baca to što predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Vuk Maraš nije izabran za člana radne grupe za Poglavlje 23.

Pejović je kazao da je MEP predložio, a da je Vlada donijela odluku koja je objavljena.

„Ovaj proces je otvoren za sve predstavnike civilnog društva. Imamo novu radnu grupu za Poglavlje 23. Vlada je donijela odluku koja je izazvala dosta interesovanja u javnosti. Odluka Vlada je bila takva. Pozivam NVO na dijalog da svi koji žele da učestvuju, da budu dio radnih tijela“, poručio je Pejović.

On je kazao da se Crna Gora razlikuje od svih drugih država, jer je prva otvorila NVO sektor i kreirala širi pristup.

Pejović je istakao da nijesu samo pregovaračke grupe otvorene za NVO, već i radne grupe za IPU, za Strategiju informisanja, konsultativne grupe za pregovore sa NVO.

„Nije ovo jedina grupa za Poglavlje 23 gdje je došlo do promjene, bilo je grupa gdje nije bilo interesovanja NVO. Mi smo za 24. Poglavlje raspisali konkurs za koji se niko nije prijavio, a NVO predstavnici su napustili radnu grupu zbog neaktivnosti“, kazao je Pejović.

Vuk Maraš iz MANS-a rekao je da je Pejović kontradiktoran jer su prvo izbacili najkredibilniju NVO za borbu protiv korupcije, a onda pozvali NVO da predlažu reforme.

„Prijavile su se četiri organizacije, zadovoljile kriterijume, Vlada je donijela odluku, MANS je bio imenovan. Donijeli ste zaključak da se MANS mijenja drugom NVO koja nije učestvovala na konkursu. Ko je predložio odluku? I šta je obrazlozenje?“, upitao je Maraš.

On je kazao da se ne mogu dogovoriti oko nezakonite odluke.

„Ili ćete je izmijeniti ovo što ste donijeli ili ćemo ići na sud. Kasnili ste, nije bilo kriterijuma, nije bilo obrazloženja“, naveo je Maraš.

Bonus video: