Centar za autizam počinje sa radom krajem 2018?

"Računamo da otprilike da do kraja sljedeće godine imamo kompletno spreman Centar”, kažu iz Ministarstva zdravlja
0 komentar(a)
Centar za autizam, Foto: Screenshot (YouTube)
Centar za autizam, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.05.2017. 17:51h

Porodica Mičeta sa autizmom živi više od deceniju, kaže Sandra, čiji sin ima jedanaest godina.

Raduje je najava otvaranja Centra za autizam, koji će biti važan, kako smatra, posebno za mlađu djecu.

"Smatram da će roditelji koji se prvi put susreću sa tako nečim imati dobru dijagnostiku, dobru intervenciju i kompletan kadar koji je potreban. To nije bolest, to je stanje sa kojim se živi, svaka pomoć nam je nužno potrebna", kaže Sandra Mičeta.

U Ministarstva zdravlja kažu da bi Centar za autizam konačno trebalo da počne da radi krajem 2018. godine.

"Da se jedan dio aktivnosti na izgradnji Centra sprovede do kraja ove godine, a da se onaj intenzivniji dio sprovede u toku sljedeće godine, tako da računamo da otprilike da do kraja sljedeće godine imamo kompletno spreman Centar za onu funkciju kakvu mu zakon daje", kazala je za TV Vijesti Vesna Miranović iz Ministarstva zdravlja.

Miranović objašnjava da će to biti medicinska ustanova, zadužena za ranu dijagnostiku i intervenciju.

"Nakon sprovođenja rane dijagnostike i rane intervencije, djeca će se vraćati u sredine iz kojih potiču, na primarni nivo, gdje će se nastaviti sa aktivnostima na daljoj primjeni mjera rane intervencije, sa ciljem postizanja maksimuma njihovih kapaciteta."

Specijalizovan kadar, jedan je od najvećih problema.

"Ovih dana će se ići u raspisivanje konkursa za prijem novog kadra koji će nakon toga, paralelno sa aktivnostima na izgradnji Centra, biti edukovan. Planirali smo da imamo četiri dječija neuropsihijatra, dva dječija neurologa, šest logopeda, tri fizijatra, osam fizioterapeuta. Mora da postoji i jedan tim čiji je maternji jezik albanski, kako na tercijarnom, tako i na primarnom", dodaje Miranović.

Nije međutim planirano da u budućem centru djeca duže borave. Roditelji, s druge strane, ističu da je neophodno da se sa njihovom djecom što češće i kvalitetnije radi.

"Uvažavajući činjenicu da se radi o zdravstvenoj ustanovi, a ne ustanovi socijalnog tipa, naravno, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će kroz proširenje aktivnosti Dnevnih centara uvažiti potrebu roditelja", navodi Miranović

"Niko od nas ne želi da mu se dijete čuva bukvalno rečeno, nego da bude tipa nekih radionica ili sportsko rekreativnog sistema ili nečeg drugog što bi afirmisalo i podiglo vaše dijete da bude zadovoljno. Morala sam da napustim posao, zato što sam shvatila da nemam nikakve druge pomoći sa strane i ta pomoć je bila jako slaba, njemu nedovoljna za njegovo stanje", dodaje Mičeta.

U Crnoj Gori u 21. vijeku, tek očekujemo otvaranje prvog Centra za autizam. Hoće li jednako teška biti I bitka za otvaranje sličnih ustanova u nekim većim crnogorskim gradovima, što u ovom trenutku niko ne pominje?

Bonus video: