Opozicija strahuje: Spomenik Mirku Petroviću izazvaće nove podjele

Povod za njihovo negodovanje je Prva i Druga pohara Kuča, kada je vojvoda Mirko sa crnogorskom vojskom počinio zločine nad stanovništvom tog kraja
71 pregleda 19 komentar(a)
Mirko Petrović, Foto: PG Biro
Mirko Petrović, Foto: PG Biro
Ažurirano: 13.05.2017. 18:05h

Nakon 98 godina, spomenik vojvodi Mirku Petroviću, ponovo će biti u centru Podgorice.

Prema planu gradskih vlasti, spomen obilježje ocu kralja Nikole, trebalo bi da bude postavljeno do 13. juna.

Po idejnom rješenju autora spomenika Dimitrija Popovića, to će biti izduženi obelisk, sa urezanom zlatnom linijom kao simbolom slobode i napretka.

Opozicione partije u Skupštini glavnog grada, koje su se već protivilie obnovi ovog spomenika, ipak strahuju, da će deset metara visok obelisk imati drugu simboliku.

“Ono što je najgore da će to opet izazvati podjele, da ćemo opet imati ili rušenje ili kamenovanje ili natpise, ili da će morati neko, što ne bi bilo primjereno da imamo obezbjeđenje oko ovog spomenika”, kazala je Branka Bošnjak iz DF-a.

Obnovi spomenika vojvodi Mirku Petroviću opozicija se protivila i prije dvije godine kada je u gradskom parlamentu i donijeta ta odluka. Povod za njihovo negodovanje je Prva i Druga pohara Kuča, kada je vojvoda Mirko sa crnogorskom vojskom počinio zločine nad stanovništvom tog kraja.

"Mislim da mjesto nije bilo ovdje, ne u Podgorici zbog toga što su Kuči vrlo blizu i neke rane , nekim porodicama nikada ne zarastu i mislim da će ovo izazvati tenzije i mislim da nije bilo potrebe za tim, ali ništa novo od ove vlasti", kazala je Bošnjak.

"U jednom trenutku, čekajući na ovo mislio sam da su odustali od gradnje. Mislili smo da su shvatili ono sto smo mi tražili da je vjerovatno najbolje za sve nas u PG. Da ne dolazi do naboja. Zato smo insistirali da taj spomenik bude građen tamo negdje drugo. Da li na Grahovcu, da li van PG i nemam oništa protiv spoemnika, ali smo imali protv toga da on bude baš tu, u centru PG, u neposrednoj blizini Kuča", kazao je Dragan Ivanović iz SNP.

Iz glavnog grada već mjesecima izbjegavaju da govore na ovu temu. Nejasno je I zbog čega se na realizaciju odluke o obnovi spomenika vojvodi Mirku čekalo dvije godine. Obnavljanje spomenika godinu uoči lokalnih izbora u Glavnom gradu, za opoziciju je znak da će lokalna vlast, politički profit, pokušavati da gradi na podjelama.

"Lokalna uprava ima mnogo veće probleme sa kojima bi trebalo da se bavi od uništene industrije do velikog duga, prezaposljenosti, redovnog povećanja poreza, umjesto da se bavimo tim stvarima mi se bavimo simbolickim koji neće učiniti da građani PG zive bolje", kazao je Luka Rakčević iz URA.

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću, koji je podignut 1886. godine, stajao je na današnjem Trgu nezavisnosti sve do 1919. godine, kada su ga srušili 'bjelaši', odnosno zagovornici bezuslovnog prisajedinjenja Crne Gore Srbiji. Srušeni su i ostali spomenici koji su u to vrijeme podsjećali na vladavinu kralja Nikole koji je na podgoričkoj Skupštini zbačen s vlasti.

Bonus video: