Crna Gora osigurala dodatna dva miliona eura iz EU fondova

„Time smo na najbolji način pokazali da imamo odlične partnere među preduzećima, lokalnim samoupravama i civilnom društvu u Crnoj Gori, koji posjeduju kapacitete da privuku fondove i da se već ubrzano pripremaju za buduće značajno veće fondove Evropske unije (EU) kroz strukturnu i regionalnu politku“
68 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2017. 15:08h

Odluka kojom je odobreno 35 projekata iz prvog Poziva koji su oglašeni u okviru programa ADRION, potvrđena je danas na ministarskom sastanku Jadransko-jonske regije u Janjini, a Crna Gora je osigurala dodatna dva miliona EUR iz evropskih fondova.

Ministar evropskih integracija Aleksandar Andrija Pejović, koji je predvodio crnogorsku delegaciju na ministarskom Forumu Strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) EU, koji se održava u Janjini u Grčkoj, rekao je da je Crna Gora povukla trećinu novca od ukupno šest miliona eura koliko je bilo na raspolaganju regionu u pozivu Jadransko-jonskog programa.

On je kazao da u tim programima nema garantovanih fondova, nego se uspješnost u povlačenju novca zasniva na performansama.

„Time smo na najbolji način pokazali da imamo odlične partnere među preduzećima, lokalnim samoupravama i civilnom društvu u Crnoj Gori, koji posjeduju kapacitete da privuku fondove i da se već ubrzano pripremaju za buduće značajno veće fondove Evropske unije (EU) kroz strukturnu i regionalnu politku“, rekao je Pejović.

Crna Gora, iako najmanja članica koja učestvuje u programu, je učestvovala u čak 18 od 35 projekata.

Time je Crnoj Gori, pored fiksnih iznosa koje svake godine dobija iz EU sredstava, dodijeljeno dodatnih dva miliona eura zbog odličnih projektnih predloga koji su partneri iz Crne Gore razvili u prethodnom periodu.

Luka Bar je učestvovala u sedam od 18 projekata za poboljšanje transporta, pomorsku mobilnost i lučke kapacitete.

Ministarstvo ekonomije će učestvovati u sprovođenju dva projekta za mala i srednja preduzeća.

Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora sarađivaće u okviru dva projekta, koji se odnose na umrežavanje zemalja u okviru ribolova i akvakulture, kao i u borbi protiv zagađivača u Jadranskom i Jonskom moru.

Turistička organizacija Crne Gore će učestvovati u izradi jadranskog-jonskog brenda u turizmu.Preduzeće Lipska pećina je dobila dodatni novac za razvoj svoje turističke ponude u okviru projekta Špilje Jadrana.

Na Forumu je ocijenjeno da je cilj povezivanja u okviru EUSAIR-a pomorska sigurnost i bezbjednost, razvoj pouzdane intermodalne veze i dobro funkcionisanje energetskog tržišta.

Na panelu posvećenom takozvanom Plavom rastu saopšteno je da će efikasan i održiv transport i energetske veze obezbijediti uslove za bolje mogućnosti, a time i za otvaranje radnih mjesta.

Vanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Vedran Slapničar objasnio je da bi, u okviru plavog rasta, trebalo da se resursi mora iskoriste u što većoj mjeri.

"Imamo turizam, brodogradnju i pomorstvo. Plavi rast bi sinergijom svih industrija koje djeluju na moru donio benefite i povećanje radnih mjesta", rekao je Slapničar crnogorskim novinarima u Janjini.

On je kazao da Hrvatska ima zajednički projekat sa Italijom, u koji su uključili mala preduzeća i fakultete.

Bonus video: