Hloben: EU nije mehanizam, već organizam, pravila igre su jasna, vi ste u klubu koji nije "a la kart"

"Evropska unija garantuje mir, stabilnost i bezbjednost i to je pozitivna agenda za sve", poručio je Hloben
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2017. 13:15h

Evropska unija nije mehanizam, već organizam, a pravila igre su jasna, vi ste u klubu koji nije "a la kart", koji ne čeka ispred vrata dok neki drugi o njemu pričaju, kazao je danas Roman Hloben, ambasador Slovačke u Crnoj gori tokom javne debate "Dan Evrope u Nikšiću – budućnost razvoja i članstvo Crne Gore u EU" na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Pričajući o zemlji iz koje dolazi podsjetio je da je Slovačka 11 godina nakon sticanja nezavisnosti postala članica EU, i da su za sedam godina iz evropskih fondova za razne projekte dobili 13 milijardi eura.

Prema njegovim riječima Crna Gora je lider u regionu, kada su evropske integracije u pitanju, i iako, kako je kazao, unutar EU postoji dosta problema i izazova, ali bolji projekat od nje ne postoji .

"Evropska unija garantuje mir, stabilnost i bezbjednost i to je pozitivna agenda za sve", poručio je Hloben.

Momčilo Radulović, predsjednik NVO "Evropski pokret u Crnoj Gori", organizacije koja je u okviru obilježavanja Dana Evrope u Nikšiću organizovala niz događaja, kazao je da je EU bez obzira na sve probleme najuspješniji model saradnje između država koji garantuje mir u Evropi, saradnju, napredak.

"Otvorili smo 26 poglavlja i iako je pitanje kada ćemo ih zatvoriti, mnogo bitnije je da počnemo da ta pravila primjenjujemo nego hoćemo li zatvoriti poglavlja dvije-tri godine kasnije", kazao je Radulović.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Lala Nikčević kazao je da je EU projekat mira i stabilnosti, ali i saradnje i konkurentnosti.

Izrazio je nadu da će građani, NVO sektor i institucije umjeti da iskoriste što više sredstava iz evropskih fondova, da nas u pojedinim oblastima, poput ekologije, čeka dosta posla, ali i da mladi moraju raditi bolje, vrijednije i predanije od prethodnih generacija.

Hloben i Radulović su razgovarali i sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem, organizovana je posjeta Mesnoj industriji "Goranović", a uručene su i nagrade pobjednicima likovnog takmičenja koje je organizovano za osnovce na temu "Nikšić u EU".

Na takmičenju je učestvovalo oko 80 učenika iz škola "Ratko Žarić" i "Olga Golović".

Prvo mjesto i lap top osvojila je Petra Tadić, učenica četvrtog razreda škole "Olga Golović".

Drugo mjesto i bicikl pripao je Lari Šturanović, učenici četvrtog razreda, dok je treća bila njena godinu starija drugarica Tijana Matijašević, koja je dobila muzičku liniju.

Obje učenice su iz škole "Ratko Žarić".

Galerija

Bonus video: