"Pristupanje EU društveni, a ne politički čin"

“Vrijeme je da floskula “lideri u regionu“ koja je postala PR poštapalica nestane sa naše javne scene i da je zamijene istinski rad i implementacija zadataka koji smo kao društvo sebi zacrtali. Do tada poručujemo građanima da je pravi Evropljanin onaj koji zna svoja prava i bori se za ista”, saopštili su Vujačić i Mušović
80 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.05.2017. 15:37h

Institucije sistema moraju da djeluju zajedno i sinhronizovano i da proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) razumiju kao društveni, a ne politički čin, jer će na taj način građani biti u fokusu promjena i napretka.

Predstavnici civilnog sektora u Operativnom tijelu za informisanje građana o procesu pristupanja Crne Gore EU, Marina Vujačić i Radoš Mušović, istakli su da se 9. maj kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom proslavlja u vremenu dubokih vrijednosnih, političkih, ali i ekonomskih podjela u društvu.

Crna Gora, kako navode, mora očuvati svoj put ka EU time što će u proces uključiti sve slojeve društva.

Vujačić i Mušović su pozvali sve nadležne da se, kako su kazali, sa čestitiki povodom Dana Evrope političkim predstavnicima i institucijama više usmjere na građane i pozitivnim primjerima i akcijama prenesu kulturu evropskih vrijednosti i prenesu pripadnost EU na sve pojedince.

Oni su poručili da Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja zamišljene u Šumanovoj deklaraciji, danas ima poseban značaj u svim zemljama EU, ali i zemljama kandidatima.

“EU nije samo proces koji treba da doprinese boljim standardima života svih građana, već vjerovanje i ubjeđenje da je najprosperitetnije i najhumanije živjeti i gajiti vrijednosti kao što su mir, solidarnost, tolerancija, suživot, odnosno jedinstvo različitosti, koje mora da prihvati i gaji svaka zemlja koja želi biti dio evropske zajednice”, rekli su Vujačić i Mušović.

Oni su kazali da u procesu EU integracije civilni sektor, a posebno nevladine organizacije (NVO) moraju biti prihvaćene kao korektivni faktor, ali i kao partneri.

“Ono što je vidljivo je da je civilni sektor pod sve većim pritiskom raznih aktera, koji se služeći raznim propagandnim alatima pokušavaju da umanje ne samo značaj nevladinih organizacija u crnogorskom društvu, već i da oslabe vezu između civilnog sektora i građana i građanki Crne Gore”, ocijenili su Vujačić i Mušović.

Ipak, kako smatraju, i dalje je evidentno da NVO imaju veliku podršku građana Crne Gore, i da im se za pomoć i podršku obraća sve više onih koje su institucije sistema iznevjerile.

“Vrijeme je da floskula “lideri u regionu“ koja je postala PR poštapalica nestane sa naše javne scene i da je zamijene istinski rad i implementacija zadataka koji smo kao društvo sebi zacrtali. Do tada poručujemo građanima da je pravi Evropljanin onaj koji zna svoja prava i bori se za ista”, saopštili su Vujačić i Mušović.

Bonus video: