Postaje li Demokratska Crna Gora lider opozicije?

"Ukoliko se nastavi trend rasta Demokarta ili eventualno ostatka opozicije u odnosu na Front, onda može da bude jasan pokazatelj da radikalizacija političkih prilika, populizam više ne donosi politički profit u Crnoj Gori", kazao je novinar "Vijesti" Vladan Žugić
540 pregleda 25 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Slavica Kosić
Demokratska Crna Gora, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.05.2017. 17:33h

Odličan rezultat na hercegnovskim izborima još je jedan dokaz da Demokratska Crna Gora na čijem je čelu Aleksa Bečić konstantno i sigurno raste.

Sa druge strane tzv. tradicionalne opozicione partije bilježe manji ili veći pad.

Sa problemima još od predsjedničkih izbora kuburi i Demokratska partija socijalista (DPS).

Zašto je to tako i šta su posljedice?

Nespremnost građana Herceg Novog da podrže partije koje čine vlast na državnom novou, ali i razočaranost rezultatima koje su do sada postigle tradicionalne opozicione partije koje su 15 godina bile vlast u Herceg Novom, išle su na ruku Demokratskoj Crnoj Gori, ocjenjuje politički analitičar Zlatko Vujović.

Te okolnosti, kao i vrijedni terenski rad, prema njegovom mišljenju, svrstali su Demokrate na lidersku poziciju među opozicijom.

"Situacija u Herceg Novom je bila jasna, DPS se ne može ni primaći pobjedi sa svojim bliskim partijama, a sa druge strane bilo je otvoreno šta će sa biračima koji ne glasaju za DPS. Rezultat smo vidjeli, a to je da je došlo do prekompozicije na lokalnoj sceni koja će dramatično uticati na dinamiku partijskog odnosa na nacionalnom nivou", istakao je Vujović koji je i predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI)

Novinar "Vijesti" Vladan Žugić, ocjenjuje da su najveći dio glasova Demokrate dobile od glasača Građanske grupe "Izbor" na prethodnim izborima, ali i birača SNP i DF.

Rezultate Demokrata tumači i sve manjom spremnošću građana da podrže radikalne političke ideje.

"Ukoliko se nastavi trend rasta Demokarta ili eventualno ostatka opozicije u odnosu na Front, onda može da bude jasan pokazatelj da radikalizacija političkih prilika, populizam više ne donosi politički profit u Crnoj Gori", kazao je Žugić.

I Vujović ocjenjuje da je negativna kampanja došla na naplatu Demokratskom frontu koji je na jučerašnjim izborima osvojio dva i po puta manje glasova nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

"Jednostavno, širio je agresivnu politiku", kazao je Vujović.

Sa druge strane, od lokalnih izbora u Beranama, primjetan je i pad povjerenja DPS, podsjećaju sagovornici Televizije Vijesti. U odnosu na prethgodne lokalne izbore DPS je osvojio oko 15 odsto manje glasova Novljana.

"Vjerovatno na lokalnom nivou vide brojne zloupotrebe ljudi koje je DPS postavio u preduzećima, javnim ustanovama. Građani su spremni da zarad drugih nacionalnih pitanja, progledaju kroz prste DPS na nacionalnom nivou. Međutim na lokalnom nema tog rizika, pa su spremniji da DPS kazne", rekao je Vujović.

"Očigldno da DPS od 2013. i predsjedničkih izbora ima ozbiljnih problema na svim izborima. Na prethodnim izgubili su Berane, Kotor, Buduvu imaju većinu na parlamentarnim izborima, očigledno da DPS ima ozbiljnih problema od kadrovskih defeicita, pa redom", kazao je Žugić.

Zbog svih ovih faktora, Vujović smatra da rezultati lokalnih izbora imaju veliki značaj i na nacionalnom nivou.

Da li će Demokratska Crna Gora sada postati novo opoziciono jezgro, prije svega zavisi od dogovora Demokrata i DF, kaže Vujović.

"Odgovor moraju dati Demokrate, da li su oni spremni da budu lider koji je spreman da ostavi prostor ostalim opozicionim partijama ili će pokušati da usisaju male partija koje vegetiraju. Mislim na Demos, SNP jednim dijelom na URU, partije koje nemaju u ovakvom nadiranju Demokrata nemaju kapaciteta da se odupru njima. DF je navikao na lidersku poziciju, na ogromne subvencije iz izbornog budžeta na bazi izbornih rezultata . Pitanje da li su spremni da prihvate opadajući trend, da dopuste Demokratama da budu neprikosnoveni lideri opozicione scene", rekao je Vujović.

Sagovornici TV Vijesti zaključuju da i u Crnoj Gori dolazi vrijeme novih političara i načina vođenja politike. Ko to ne shvati, politike će se samo sjećati.

Bonus video: