NAJPOTREBNIJI ADEKVATAN PROSTOR

Konačno konkretna najava: Nova klinika za psihijatriju u Podgorici do kraja 2018?

Klinika u Podgorici tek je skoro privremeno adaptirana, a iz Kliničkog centra konacno najavljuju gradnju nove Klinike za psihijatriju
1 komentar(a)
klinika, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
klinika, Podgorica, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.05.2017. 17:29h

Klinika za psihijatriju Kliničkog centra decenijama je bila neuslovna za boravak ljudi, a kamoli za liječenje pacijenata sa mentalnim problemima.

"Ta Klinika je zaista predstavljala ogledalo u tom trenutku nebrige društva prema toj vrsti pacijenata, to je isuviše stara Klinika, apsolutno neuslovan objekat, trošan objekat i nije odgovarao boravku bilo kakvih pacijenata, kamoli sa mentalnim oboljenjima", kazala je za TV Vijesti Mirjana Radović iz NVO Akcija za ljudska prava.

U posljednjih nekoliko mjeseci uslovi su se koliko- toliko poboljšali. Novi prozori, okrečeni zidovi, sanirana kupatila, fasada i krov.Nedovoljno ali ipak pomak koji bi trebalo da omogući elemantarne uslove do prelaska u novi objekat.

"Nama je najbitnije i najpotrebnije adekvatan prostor. Jedva priželjkujemo, da se napravi jedna nova zgrada, adekvatna, gdje će se uslovi za rad i za tretman pacijenata poboljšati", kazala je Đurđa Garić, glavna sestra Klinike za psihijatriju.

Iz Kliničkog centra najavljuju gradnju nove Klinike za psihijatriju, a radovi bi trebalo da počnu početkom naredne godine. Jer ,Zaključkom Vlade, u obavezi su da do kraja 2018. godine potpuno oslobode prostor Dvorca Petrovića.

"Da raspišemo javni poziv za izradu tri glavna projekta za izgradnju Klinike za psihijatriju sa Centrom za mentalno zdravlje, da uradimo novu kliniku infektivnu i kožnu. Uporedo, Ministarstvo zdravlja i Vlade rade na iznalaženju sredstava za početak izgradnje te tri klinike, to su klinike koje ne zahtjevaju neku veliku opremu. Mi mislimo da do kraja iduće godine bi trebalo da imamo klinike završene", navodi Zorica Kovačević, direktorka KCCG.

"Nadamo se da će se to zaista i desiti, jer smo u prošlosti svjedočili brojnim najavama", dodaje Mirjana Radović, NVO Akcija za ljudska prava.

Psihijatrija trenutno raspolaže sa 40 kreveta. Zbog radova imaju manje pacijenata, svega 13. Prošle godine su hospitalizovali 350 pacijenata, a obavili su u ambulanti više od 11 hiljada pregleda.

"Imaćemo negdje oko 50-60 kreveta, mislim da je to nama dovoljno i da ćemo manje slati u Dobrotu, velikim dijelom će Klinički centar na tercijalnom nivou rješavati te probleme. I Dobrota je u velikim problemima sa obezbjeđivanjem smještaja, ako se zna da iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija jedan broj pacijenata šalje u Dobrotu, imamo preko 100 ljudi koji su korisnici socijalnih davanja i koji nemaju članova porodica i koji praktično kao u nekom domu borave", dodaje Kovačević.

U NVO sektoru se nadaju da će gradnja nove Klinike biti prvi korak u poboljšanju rada sa psihijatrijskim bolesncima. Ukazuju da je bolnica u Dobroti puna pacijenata koji stalno borave tamo, a ne bi morali.

"Najmanje jedna trećina, dakle njih stotinu u svakom trenutku bi mogli uz odgovarajuću podršku da nastave svoj život u zajednici, a ne da borave u bolnici. To su pacijenti čiji je kvalitet života ozbiljno narušen boravkom u instituciji, a istovremeno opterećuju bolnicu, istovremeno sprečavaju da se puni kapaciteti posvete onima kojima je zadravstvena pomoć zaista neophodna", kaže Radović.

U ovom trenutku, mi dakle govorimo tek o smještaju, a kada ćemo stići do suštine, teško je reći. Jer, psihijatrijski bolesnici, bar većina njih, u 21. vijeku ne bi trebalo da budu zaključani, već da što više budu uključeni u život zajednice.