Petrić: Jagode proizvedene u Crnoj Gori najbolje su u regionu

Jagode sa plantaže Petrića do kupaca će doći za mjesec, kada počinje berba. Očekuje deset tona, a za berbu će angažovati dvadesetak radnika
774 pregleda 0 komentar(a)
Igor Petrić jagode, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Igor Petrić jagode, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 06.05.2017. 18:13h

Kada je prije sedam godina ostao bez posla, Igor Petrić iz bjelopoljskog naselja Ribarevine odlučio je da pokrene proizvodnju jagoda na svom imanju. Kako se već na početku ulaganje vratilo sa punim rodom, lako je zavolio posao od kojeg izdržava porodicu.

"Svaki posao koji se radi sa ljubavlju daje najbolje rezultate. Meni nije problem da ustanem u šest ujutru da ostanem do koliko treba sati. Jedna četvoročlana porodica može sama da obrađuje 20 do 25 ari. Od toga može godinu dana solidno da živi. Isplati se ali mora veliko znanje, rad veliki i da se sklope neke kockice kao prirodni uslovi", priča Petrić.

Kako ti prirodni uslovi već nekoliko godina ne idu na ruku proizvođačima na sjeveru države, Igor je na tridesetak ari zemljišta posadio četrnaest sorti jagoda računajući na eventualne gubitke. Zahvaljujući radu i iskustvu koje je sticao godinama, spreman je dočekao aprilski snijeg i mraz.

"Mi smo tretirali jagodu sa tim biostimulatorima, sa tim biljnim antifrizima i donekle smo uspjeli da sačuvamo i sam cvijet, rodne grane i taj zametnuti plod. Ima oštećenja ali zavisno od koje sorte i u kojoj je mjeri koja sorta otporna na minuse".

Za štetu, koja je njegove kolege ostavila bez ovogodišnjeg roda, kriva je država, tvrdi Igor.

"Mislim da je trebala savjetodavna služba napravi neki okrugli sto, neko savjetovanje, predavanje da se okupe voćari da im se kaže šta, kako dolazi nevrijeme a ne da se mi sami borimo svako na svoj način neorganizovano, neko ispravno, neko neispravno jer ipak oni su stručna lica na kraju krajeva to im je i posao".

Zbog nedovoljne obučenosti proizvođača, štetu na kraju trpe i građani, koji ne dobijaju domaći proizvod. A jagode iz Podgorice i opština na sjeveru, tvrdi Petrić, najbolje su u regionu.

"Naša jagoda pogotovo sa sjevera što dolazi kasnije od podgoričke i poklapa se dobrim dijelom sa početkom turističke sezone ona se danas bere, već je večeras u marketima, restoranima u svim prodajnim objektima ili prerađivačkim zavisno da li prave sladolede ili voćne kupove. Znači ona je od plantaže do kupca par sati od branja. Međutim ta uvozna stoji par dana po hladnjačama, kamionima, zaleđena, odleđena".

Jagode sa ove plantaže do kupaca će doći za mjesec kada počinje berba. Petrić očekuje deset tona, a za berbu će angažovati dvadesetak radnika.

Bonus video: