Pejović – Ahmetaj: Crnogorski uspjesi su podsticaj za Kosovo na putu prema EU

Dodaje se da su ministri Pejović i Ahmetaj istakli odlučnost dvije države da na najbolji način iskoriste 9,7 miliona eura koji su opredijeljeni iz Ipe 2014-2020.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2017. 16:01h

Naučene lekcije iz pregovaračkog procesa i podrška Crne Gore u pristupanju EU, veoma su značajni za dalji put Kosova prema članstvu u EU, istaknuto je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministarke za evropske integracije Kosova Mimoze Ahmetaj.

"Ministarka Ahmetaj je podsjetila da je Kosovo nedavno usvojilo Agendu evropskih reformi koja obuhvata 22 prioriteta te države u procesu pridruživanja EU i naglasila da su reforme koje je Crna Gora ostvarila odličan putokaz na evropskom putu, a crnogorski uspjesi podsticaj za Kosovo i ostale države regiona da intenziviraju rad na evropskom putu. Ministar Pejović je upoznao sagovornicu s aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu istakavši da je za pet godina vođenja pregovora Crne Gora ostvarila značajno prilagođavanje svog zakonodavnog i institucionalnog sistema evropskom, te da je primjena novih rješenja već počela da daje rezultate u praksi. Ministar je poručio da će Crna Gora svoje znanje i iskustvo iz procesa pristupanja staviti na raspolaganje kolegama iz kosovskih institucija, kao što je to uradila i u slučaju drugih država iz regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

U saopštenju se dodaje da je posjeta bila prilika da se razmotri saradnja u oblasti evropske integracije koja je proteklih godina bilježena na operativnom nivou i da se sagledaju planovi za ubuduće.

"U tom smislu naglašena je važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti evropske integracije između dvije države. Sagovornici, takođe, su razmijenili mišljenja o postojećim mehanizmima bilateralne i regionalne saradnje i razmotrili mogućnosti unapređenja kontakata na putu dalje integracije i dostizanja zajedničkog cilja odnosno članstva u EU, na političkom i tehničkom nivou. Takođe, obostrano je istaknuto zadovoljstvo iskorištenošću sredstava iz Ipe 2011-2013, gdje su, kroz devet projekata povučena sredstva u iznosu od 3,7 miliona eura. Ocijenjeno je da su ugovoreni projekti doprinijeli poboljšanju upravljanja vodnim resursima, održivom ekonomskom razvoju i podsticanju zapošljavanja, održivošću turističkih modela zasnovanih na prirodnim i kulturnim vrijednostima, unapređenju biodiverziteta, jačanju saradnje i zajedničkih inicijativa usmjerenih na mlade i turizam, kao i na preduzetništvo u industriji turizma", saopšteno je.

Dodaje se da su ministri Pejović i Ahmetaj istakli odlučnost dvije države da na najbolji način iskoriste 9,7 miliona eura koji su opredijeljeni iz Ipe 2014-2020. poručivši da će Crna Gora i Kosovo nastojati da zajedničkim aktivnostima doprinesu promovisanju zapošljavanja, zaštite životne sredine, kao i podsticanju turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.

"Tokom sastanka sa članovima Komisije za evropske integracije razmijenjena su mišljenja o iskustvima i daljim obavezama dvije države u procesu pristupanja EU, kao i mogućnostima za intenziviranje saradnje u procesu evropske integracije", zaključeno je u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Galerija

Bonus video: