Mogerini: EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima

„Nezavisni mediji omogućavaju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu „javnog nadzornika“, stoga su oni temelj participativne demokratije te nam omogućavaju da vlade pozivamo na odgovornost za rad koji obavljaju“, kazala je Mogerini
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2017. 12:51h

Sloboda medija ključna je za istinsku demokratiju, poručila je visoka predstavnica Evropske unije (EU) Federika Mogerini, navodeći da EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima.

Mogerini je, povodom Svjetskog dana slobode medija, rekla da se ovogodišnji dan slavi u teškom trenutku za novinarstvo, dodajući da su napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija širom svijeta sve učestaliji.

"Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nužni su za unapređenje i zaštitu demokratije u svim djelovima svijeta. Sloboda medija i sloboda izražavanja dio su tih temelja demokratije, te pridonose stvaranju stabilnih, uključivih i otpornih društava, a mogu doprinijeti i smanjenju napetosti i sprečavanju sukoba“, saopštila je Mogerini.

Kako je rekla, EU podržava sprovođenje Programa održivog razvoja 2030. koji podrazumijeva i omogućivanje univerzalnog pristupa informacijama i zaštitu slobode izražavanja.

Podrška nezavisnom, kvalitetnom i etičnom novinarstvu, ocijenila je Mogerini, od ključne je važnosti.

„Nezavisni mediji omogućavaju slobodan tok kvalitetnih i dobro istraženih informacija o temama od javnog interesa i obavljaju ulogu „javnog nadzornika“, stoga su oni temelj participativne demokratije te nam omogućavaju da vlade pozivamo na odgovornost za rad koji obavljaju“, dodaje ona.

Mogerini je navela da EU garantuje uključenost poštovanja slobode izražavanja u sve politike i programe za razvoj EU.

„Konkretno, EU finansira pojedine projekte u trećim zemljama radi poboljšanja kvaliteta novinarstva, pristupa javnim informacijama i slobode izražavanja“, rekla je ona.

Prema riječima Mogerini, tako je od juna 2015. u sklopu programa malih bespovratnih sredstava EU finansirala najmanje 45 boraca za ljudska prava koji promovišu pravo na slobodu izražavanja, a čiji je rad ugrožen.

„EU osuđuje rast broja prijetnji novinarima i medijskim stručnjacima te kršenja njihovih prava na internetu i izvan njega. Od svih država se očekuje da ispune svoju obavezu zaštite slobode izražavanja i sigurnosti novinara tako da kažnjavaju napade na novinare i stvore pravno okruženje koje će im omogućiti rad“, saopštila je ona.

Mogerini navodi da se EU, u okviru bilateralnih kontakata s trećim zemljama i multilateralnih i regionalnih foruma, kontinuirano protivi zakonima, propisima i političkim pritiscima kojima se ograničava sloboda izražavanja, pa preuzima konkretne korake kako bi spriječila napade na novinare i blogere te odgovorio na njih.

„Donošenjem smjernica EU o slobodi izražavanja na internetu i izvan njega 2014. i njihovom primjenom EU ponovno je potvrdila svoju odlučnost u promovisanju slobode mišljenja i izražavanja kao prava koja pripadaju svima, ma gdje se nalazili, na temelju načela jednakosti, nediskriminacije i univerzalnosti koja se treba ostvarivati putem svih medija i nezavisno o državnim granicama“, zaključila je Mogerini.

Bonus video: