Novljani u nedjelju izlaze na birališta: Sve partije obećavaju da će biti bolje

U Demokratskom frontu (DF), smatraju da novac nije jedino rješenje brojnih novskih problema, te da je mnoge stvari moguće riješiti dobrim upravljanjem. Na primjer produženje sezone. Za neke krucijalne probleme u opštini čije rješenje vide kao urgentno krive vladu
65 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Herceg Novi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 02.05.2017. 17:37h

U susret nedjeljnim izborima u Herceg Novom, predstavnici 12 izbornih lista građane uvjeravaju da će se poslije 7. maja mnogo toga promijeniti.

Istovremeno, priznaju da je grad odavno izgubio nekadašnji sjaj ne samo turističkog mjesta.

Odgovornost za to prebacuju na druge, a u opoziciji za brojne probleme krive vladu uz poruku da tako više neće moći.

Građanima ostaje da se nadaju da će doći bolji dani za ovu primorsku opštinu.

Novljani će za pet dana na birališta. Nabrajajući brojne probleme u svom gradu, jedni očekuju da će nakon ovih izbora biti bolje, dok su drugi skeptični.

Da će građanima biti bolje obećavaju svi u izbornoj kampanji, koja je uslijedila nakon raskida dvogodisnje vladajuće koalicije DPS i Građanske liste Izbor.

U ove dvije partije saglasni su jedino da Herceg Novi stagnira i da bi uz turizam i sve druge djelatnosti trebalo razvijati.

"To treba da budu poslovi koji će se obavljati tokom cijele godine i opremanje komunalne strukture i saobraćajne mreže i rješavati i pitanja zapošljavanja i stavljanje u funkciju svih objekata", istakao je Petar Porobić (DPS).

"Mora da se radi iz temelja, kao što vidite ovdje ništa ne funkcioniše u ovom gradu. Privatizacije, sve što su dohvatili sve su uništili, nemamo nijedan hotel u gradu da kazemo da valja, sve su firme zatvarane, prodate, zaključane", rekao je Dušan Radović Krušo (Građanska lista Izbor).

U Demokratskom frontu (DF), smatraju da novac nije jedino rješenje brojnih novskih problema, te da je mnoge stvari moguće riješiti dobrim upravljanjem. Na primjer produženje sezone. Za neke krucijalne probleme u opštini čije rješenje vide kao urgentno krive vladu.

"Ni proviđenje ne zna čija je bolnica Meljina, ali ono što znamo je da Novljani nemaju gdje da se liječ. Ono što ćemo prvo uraditi je pokretanje pravnih postupaka za raščivijavanje tog problema taljenja države s jedne i sumnjivih biznismena s druge strane", istakla je Simonida Kordić (DF).

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), koja je dugi niz godina bila na vlasti tvrde da je DPS pokazao da nema dovoljno kapaciteta da upravlja gradom. Posebnu pažnju posvetili bi Igalu.

"Svim silama ćemo raditi na tome da se Igalo proglasi banjskim ljetovalištem i da se zaštite sve parkovske površine od bilo kakve gradnje", rekla je Danijela Đurović (SNP).

Da bi sve trebalo raditi drugačije nego do sada, poručuju oni koji su prvi put u izbornoj utakmici u Novom, ali zato slove za favorite.

"Prioritet u ovom momentu za nas je, s obzirom na to da smo na pocetku ljetnje sezone, završetak kanalizacionog kolektora, takođe imamo ogroman problem sa privatizacijama, tako da ćemo prioritet staviti na opstanak bolnice Meljine i njeno vraćanje u sistem javnog zdravlja, kao i stavljanje moratorijuma na privatizaciju Instituta "Simo Milošević", rekao je Stevo Katić (Demokratska Crna Gora).

Odluke koje su nanijele najviše štete Herceg Novom su dominantno donesene u Podgorici, ističu u koaliciji SDP-URA.

"To vidimo kroz slučaj Instituta, kroz slučaj Mamule, pa i ostalih privatizacija koje su prethodile, HTP Boke, Južnog Jadrana i ostalih novskih preduzeća. Mi ćemo se potruditi da ubuduće to tako ne bude", rekao je Dragan Šimrak (Koalicija SDP-URA).

I iz Demosa poručuju da se o sudbini Herceg Novog mora odlučivati u Herceg Novom.

"Herceg Novi je nažalost danas grad iz koga se iseljavaju ljudi I to mladi. Zbog čega? Razlog za to je što ne mogu da obezbijede egzistenciju za sebe i za svoju porodicu, taj trend se mora hitno zaustaviti", kazao je Marko Mirjanić (Demos)

Opština mora više da se pita, poruka je i Novske liste

"Ako je Institut Igalo balast, da Vlada ne može da izdrži i da ga izdržava mi tražimo da se to prebaci na ingerencije Opštine. Mi Novljani smo svjedoci, ne znamo o kojoj količini novca se radi, ali je velika količina živog novca odnesena iz Herceg Novog za Podgoricu", kazao je Savo Marić (Novska lista).

Na izborima u Herceg Novom učestvuje 12 izbornih lista, a pravo glasa ima bliizu 25.000 građana.