Veljić i Perović osumnjičeni za šverc cigareta

Veljić i Perović za kojima se traga su, po sumnjama istražitelja, visokokotirani u kriminalnoj organizaciji
2087 pregleda 27 komentar(a)
Cigarete, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Cigarete, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 14.05.2018. 17:36h

Policija traga za Berancem Dimitrijem Veljićem i špediterom Milovanom Perovićem iz Bara za koje se sumnja da su učestvovali u švercu cigareta koje su završavale i na ulicama crnogorskih gradova.

Specijalno tužilaštvo sumnja da se sve radilo preko Luke Bar, a pod njihovom lupom su i osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa mojkovačkom fabrikom duvana "Tara".

Zbog osnovane sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu cigareta po nalogu istražitelja nedavno je raspisana potraga, potvrđeno je Televiziji Vijesti iz više izvora.

Raspisivanje potrage za njima, kako objašnjava sagovornik Televizije Vijesti uključen u cijeli slučaj, nastavak je istrage koja je sredinom aprila pokrenuta nakon što su po nalogu Specijalnog tužilaštva pripadnici specijalnog policijskog tima uhapsili Rožajca Edževida Dacića, zvanog Muzafer.

Prilikom hapšenja, od Dacića je oduzeto 70 paketa cigareta marke "marbl" za koje je tvrdio da je kupio radi ulične prodaje. Osim cigareta pripadnici specijalnog policijskog tima oduzeli su i džip bez registarskih oznaka.

I prije hapšenja Dacića, kako objašnjava sagovornik Televizije Vijesti, istražitelji su imali operativna saznanja i podatke koje su prikupljali mjesecima unazad i to protiv grupe za koju se osnovano sumnja da se bavi tzv. "pranjem" carinskih kontejnera sa cigaretama.

Veljić i Perović za kojima se traga su, po sumnjama istražitelja, visokokotirani u ovoj kriminalnoj organizaciji.

Samo nekoliko dana nakon hapšenja Dacića, pripadnici specijalnog policijskog tima posjetili su Bar i zapečatili firmu "Sajnus" koja je registrovana na Veljićevu majku – Zorku.

Kako je to Televizija Vijesti ranije objavila, Veljić je skladište uzela pod zakup od Stevana Vučinića i špeditera Milovana Perovića, koji je u bjekstvu.

Istražiteljima nije mnogo trebalo da sve povežu upravo sa Veljićkinim sinom Dimitrijem jer je firma "Anael" koju je likvidirao u decembru prošle godine već bila pod lupom istražitelja.

Vjeruje se da je to jedan od razloga zbog čega je osumnjičeni ugasio postojeću i otvorio dvije nove firme i to sa sjedištem u Beranama, a onda nastavio da se bavi istim poslom.

Sve je, prema onome što je do sada utvrđeno istragom, već godinama funkcionisalo na način što su cigarete kontejnerima stizale u Luku Bar, odakle su se istovarale i skladištile bez plaćanja dažbina Crnoj Gori i veoma brzo išle na crno tržište pa čak i van crnogorskih granica.

U međuvremenu se prave fiktivni papiri, a kontejneri se pune nekom drugom robom i šalju dalje do krajnje destinacije - fiktivne firme u Jordanu. Za pranje jednog kontejnera sa cigaretama, kako dodaje sagovornik Televizije Vijesti, uzima se i do 150 hilljada eura.

Osim Veljića i Perovića pod lupom istražitelja nalazi se ista grupa za koju se ranije sumnjalo da je povezana sa mojkovačkom fabrikom duvana "Tara".

Bonus video: