Mještani Park šume Zagorič: Bićemo građanski neposlušni

"Imamo izvršnih 60-ak presuda u kojima mogu svaki dan na vrata da zakucaju izvršitelji i da ih isele", istakao je Radovan Jeremić, predstavnik mještana Park šume Zagorič​
112 pregleda 25 komentar(a)
Park šuma Zagorič, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Park šuma Zagorič, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 01.05.2017. 18:06h

Nakon dva mjeseca protesta, nema rješenja za probleme mještana Park šume Zagorič u Podgorici. Poručuju da neće dozvoliti da nakon porodice Vlahović, još neko bude izbačen na ulicu.

Situacija u Park šumi Zagorič sve je teža. Iseljenje čeka još 60 porodica. Mještani koji su gradili kuće na državnoj zemlji, koja je u međuvremenu vraćena starim vlasnicima, prijete da će ustati u odbranu svojih kuća i da će biti građanski neposlušni.

U Park šumi Zagorič, strah i iščekivanje. 60 porodica nalazi se na korak od gubljenja svojih kuća.

"Imamo izvršnih 60-ak presuda u kojima mogu svaki dan na vrata da zakucaju izvršitelji i da ih isele", istakao je Radovan Jeremić, predstavnik mještana Park šume Zagorič​.

Mještanima od muke, nije do priče. Odlukom Vrhovnog suda, porodici Vučinić je vraćeno 125 hiljada kvadrata, a porodici Stamatović oko 160 hiljada. Brojni mještani sada imaju dvije opcije: ili da se isele ili da plate tu zemlju od 35 do 40 eura po kvadratu.

"Nismo mi pojahali ni državnu zemlju, ni privatnu, ali smo znali da je državna zemlja. Zaista, situacija je mnogo dramatična i mnogo teška, građani ne mogu da plate to", rekao je Darko Vešović, mještanin Park šume Zagorič.

"Kada nekome hoćete da uzmete dom, što se borio čitavi život, pitao bih ove moćnike kako bi se oni osjećali da mi njima uzmemo kuću", kazao je Ratko Radenović, mještanin Park šume Zagorič.

Protestuju puna dva mjeseca, a rezultata praktično nema.

"S kim smo god razgovarali, svi su nam kazali da nisu nadležni, jedino ko nas je sa razumijevanjem primio, on nam je objasnio kolika je mogućnost njegova, ali nas je kao čovjek primio i razgovarao sa nama tri sata i razgledali smo svaku mogućnost da nam pomogne jeste gradonačelnik gospodin Stijepović", rekao je Jeremić.

"Ovdje je sama suština u tome da Ministarstvo finansija ispita odluku o povraćaju, da je vrati na ponovni postupak. Da Ustavni sud donese odluku da mi nijesmo u nikakvim materijalno pravnim odnosima sa porodicom Vučinić, nego da smo u materijalno pravnim odnosom sa državom, što je po zakonu. Država da reaguje, da nastavi da nam pomaže kao što nam je pomogla kada smo gradili kuće, jer ovdje mnogo sirotinje ima koja nema osnovnih sredstava za život", kazao je Radenović.

Mještani napominju da ne bježe da plate, ali po razumnoj cijeni i na rate. Zato pozivaju državu da obešteti vlasnike, pa da oni na rate vraćaju dug državi.

"Da preuzmu taj dio zemljišta, da nadoknade porodice Vučinić i Stamatović, a da građanima da na određeni rok", kazao je Jeremić.

"Ovu zemlju koju nama nude Stamatovići i Vučiniči, 35 eura po kvadratu ili 40, to je stvarno mnogo. Ova zemlja zaslužuje da se plati 15 eura po kvadratu", rekao je Vešović.

I dok čekaju neko rješenje, mještani poručuju da su prinuđeni da budu građanski neposlušni, kako bi odbranili svoje.

"Kada praznici prođu, dogovor je građana da se organizujemo malo bolje i nećemo dozvoliti više nikome ni mjerenje, ni izvršiteljima da uđu u naselje, sva moguća sredstva koja budu u našem domenu ćemo da preuzmemo i da tu građansku neposlušnost sprovedemo, to će biti za priču", rekao je Jeremić.

Ko je sljedeći nakon porodice Vlahović, ne zna se, može biti bilo ko. Zato mještani poručuju da svoju borbu za odbranu domova nastavljaju.

Bonus video: