NEOPHODNO AKTIVNIJE UČEŠĆE U PROSTORNOM PLANIRANJU

Soliter kod hotela Podgorica opomena građanima

"Sada s ovim radionicama planiramo na vrijeme da reagujemo , da ljude uputimo u to sta planira da se radi, da ostvasrimo uspjesan dijalog izmedju gradjana Bloka , izmedju investitora, glavnog grada , da se uspostavi dobra dijalog da se vidi sta ko zeli I da se nadje neki zajednicko rjesenje koje ce zadovoljiti sve potrebe", kazali su iz ove NVO
332 pregleda 8 komentar(a)
soliter, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
soliter, hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2017. 18:26h

Soliter koji je prema mišljenju stručne javnosti devastirao izgled desne obale Morače I Hotela Podgorica, opomena je da građani moraju aktivnije da se uključe u prostorno planiranje svog grada.

Zbog toga će članovi NVO KANA kroz inicijativu “Blok je naš i ti se pitaš” pokušati da provjere da li je za građane Bloka pet prihvatljiva izgradnja solitera na samom pocetku tog stambenog bloka. Tačnije na ovoj zelenoj površini i parkingu.

"Sada s ovim radionicama planiramo na vrijeme da reagujemo , da ljude uputimo u to sta planira da se radi, da ostvasrimo uspjesan dijalog izmedju gradjana Bloka , izmedju investitora, glavnog grada , da se uspostavi dobra dijalog da se vidi sta ko zeli I da se nadje neki zajednicko rjesenje koje ce zadovoljiti sve potrebe", kazali su iz ove NVO.

Okupacija javnih prostora , međutim, nije samo crnogorska briga. Visegodisnju borbu protiv okupacije javnih prostora, na koje je atakovao krupni kapital , godinama je vodilo hrvatsko uduržene “Pravo na grad” iz koga se izrodila politicka koalicija “ Zagreb je naš” koja će nastupiti na lokalnim izborima 21. maja. Pomoć u kreiranju kampanje koaliciji koju čine stranke Za grad, Nova ljevica, Radnički front i Orah, dao je priznati grafički dizajner Dejan Dragosavac Ruta.

"Da se pokusa ukljuciti vise ljudi koji su se pasivizirali u odnosu na politiku I pokusali su se postaviti antimejnstrimski postaviti prema strankama koje su na vlasti zadnjih 16 godina. Naime tamo je vec 16 godian na vlasti gradonačelnik Milan Bandic. On je doslovno politička životinja. On je prva dva mandata stvorio sa SDP om , a druga dva mandata je na vlasti pomocu HDZa što je konzervativna stranka i on je neuništiv i on ide za peti mandat”, kazao je Dragosavac.

Političko udurživanje sve je izvjesnije I za “Inicijativu Ne davimo Beograd” koja je nedavno obilježila godišnjicu prvih protesta zbog rušenja objekata u četvrti Savamala. Ni nakon godinu nema odgovora ko je nasilno srušio privatne objekte u beogradskom kvartu gdje je planirana izgradnja megalomanskog projekta “Beograd na vodi.” Protiv realizacije ovog projekta i praktično poklanjanja 100 hektara državnog zemljišta investitoru, pobunili su se i građani.

"Kada su menjali planove prvi na spisku bio je generalni plan, tada je preko 2500 gradjana predalo primedbe, a to se nikada nije desilo u istoriji urbanistickog planiranja u BG. I recimo sve to je potpuno zanemareno. Te primedbe su odbijene", kazala je Iva Čukić.

Inicijativa je prositekla iz udruženja Ministarstvo prostora koje godinama okuplja snage koje se bore protiv uzurpacije javnih prostora. Čukić kaže da će ta organizacija nastaviti da djeuje nezavisno od inicijative.

"Vi kada slusate nase nosioce vlasti oni imaju narativ kojom se obracaju investorima i turistima i ako niste ni turista ni investitora ne znate sta biste tamo radili,za vas nema nista. Onda smo zeljeli da kazemo grad je naš", kazala je Čukić.

U udruženju KANA kažu da još ne razmišljaju o političkom udruživanju. Evropsko iskustvo ipak pokazuje, da su organizoavanja u političke koalicije bila neminovna kako bi se uticalo na donosioce odluka. Najveći uspjeh ovakvi pokreti zabilježili su u Barseloni gdje se nakon šest godina kontinuiranog rada inicijativa koja zagovara ravnopravnu raspodjelu gradskih resursa nasla na mjestu pobjedničke političke opcije.

Preporučujemo za Vas