IZGUBILI VIŠE OD ODBORNIČKIH KLUPA

Opozicija u finansijskim problemima nakon bojkota izbora u Nikšiću

Neprincipijelnost opozicije, odnosno različita rješenja od opštine do opštine - mogla bi dovesti i do punog mandata koaliciju DPS-SD u Nikšiću, smatraju u Centru za političku edukaciju
197 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2017. 17:48h

Bojkotom izbora, nikšićka opozicija odrekla se mjesta u odborničkim klupama, ali je izgubila i pravo finansiranja iz opštinskog budžeta.

Novi predsjednik skupštine iz DPS-a Radivoje Nikčević na konstitutivnoj sjednici je kazao da su opozicione partije neučešćem na izborima presudile sebi i da će od sad funkcionisati kao grupe građana.

U Novoj srpskoj demokratiji i Pokretu za promjene kao najbrojnijim odborničkim klubovima iz prošlog saziva, ipak, tvrde da znaju kako da se nose sa aktuelnom situacijom.

"Imaćemo pomoć iz Podgorice. Odbornici i poslanici su već dali određene donacije za funkcionisanje Pokreta za promjene, odnosno DF-a i na taj način ćemo prevazići ovu situaciju", kazao je Veljko Vasiljević iz Pokreta za promjene.

Kako je naveo Spasoje Tomić iz Nove srpske demokratije (NOVA), neke troškove će i sami "morati da srežu", ali će "centrala riješiti sve probleme" u ovoj stranci.

I u opštinskom odboru SNP-a kažu da će predsjedništvo vući konce, ali izražavaju zabrinutost zbog načina finansiranja, budući da su im, nakon oktobarskih izbora, u odnosu na broj poslanika, i finansije manje.

Uprkos međusobnom trvenju između DF-a i Demokrata ovih dana, Vasiljević računa da če opozicija zajedno dovesti na ponavljanje nikšićkih izbora.

"Cijenimo što niko od kolega ne ulazi u republički parlament niti će da prihvati da je ovo legitimna vlast. Kad se završe izbori u Herceg Novom, intenziviraće se priča o republičkom nivou i o krizi u Nikšiću," kazao jeVasiljević

Neprincipijelnost opozicije, odnosno različita rješenja od opštine do opštine - mogla bi dovesti i do punog mandata koaliciju DPS-SD u Nikšiću, smatraju u Centru za političku edukaciju.

"Da opozicija ima jedinstven stav odnosno jedinstvenu platformu u pogledu rješavanja političke krize, vlast u Nikšiću ne bi trajala ni godinu, zavisno od toga kada će biti predsjednički izbori, da li će istovremneo s njima biti raspisani i parlamentarni," kazao je Dragiša Janjušević iz ove nevladine organizacije.

Janjušević primjećuje da sve opozicione partije pričaju o ponavljanjiu izbora, ali da je formiranje vlasti proteklo uz mlake reakcije.

"Na osnovu reakcija pokazanih nakon izbora, odnosno konstituisanja vlasti - Nikšić izgleda kao lako predata opština," smatra on.

Na izborima održanim 12. marta DPS-u je pripalo 37, a SD-u 4 mandata. Osim bojkota opozicije obilježilo ih je čak 11 odsto nevažećih listića.

Preporučujemo za Vas