Roditeljima septembar teško pada, cijene udžbenika visoke

Prodaja udžbenika u knjižarama počinje 27. avgusta, a koštaće od 43 eura – za prvi razred osnovne škole do 94, za sedmi i osmi
267 pregleda 4 komentar(a)
Udžbenici, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Udžbenici, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.08.2018. 17:37h

"Po Ustavu i svim zakonima osnovno obrazovanje je besplatno, medjutim, u praksi i stvarnosti to nije tako", kaže Zvonko Pavićević iz Sindikata prosvjete.

Da nije, saglasni su roditelji. Daliborka iz Podgorice, koja ima dva učenika, priznaje da joj septembar teško pada.

"Da bi se kupile samo knjige, bez svesaka i ostalog, za dvoje djece, ispod 200, 250 eura, ne moze da se prođe. Uglavnom, veliki broj građana kopira knjige, ili kupuju polovne. Ali, promijeni se dosta toga, pa ne može da se ostavi za drugo dijete, svake godine se nešto mijenja", kaže Daliborka.

Prodaja udžbenika u knjižarama počinje 27. avgusta, a koštaće od 43 eura – za prvi razred osnovne škole do 94, za sedmi i osmi.

"To je veliki udar na prosječnog građanina CG. Država mora na sebe da preuzme tu obavezu i da stvarno osnovno obrazovanje bude besplatno. Međutim, kao što vidimo, država nije spremna za to, ali je zato na drugoj strani spremna da oprosti milione i milione dugova mnogim firmama koje su u propasti, da ne govorimo o ostalom oprastanju poreza i doprinosa", ocjenjuje Pavićević.

Iz podgoričkog sindikata prosvjete ukazuju kako je njihova dugogodišnja akcija poklanjanja i zamjene starih udžbenika pokazala da čak polovina osnovaca ima korišćene udžbenike. Besplatne udžbenike za sve đake osnovnih škola za sada su obezbijedile četiri opštine - Berane, Budva, Plužine i Šavnik. Da ima prostora da i ostale opštine, ali i Vlada o tome razmisle, smatraju sidnikalci.

"Moglo bi brzo da se reaguje, ali bojim se da neće jer su svi koji treba da odlučuju o tome na odmorima", kaže Pavićević.

"Oni će vam reći da oni to rade sa socijalno ugroženim porodicama, sa ranjivim djelovima društva i tako dalje. Dolazimo do činjenice da ce se roditelji okrenuti ili ovoj akciji, ili kao što smo već svi navikli - kupovini na rate, pa uz prehrambene proivode, kupuju se sveske i olovke na rate", poručuje Slobodan Savović iz podgoričkog Sindikata prosvjete.

Na apel da se obezbijede besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih skola iz resornog Ministarstva odgovaraju: "Državni organi već obezbjeđuju besplatne udžbenike za djecu RAE populacije i iz socijalno ugroženih porodica. Tako funkcionišu skoro sve zemlje, jer je najvažnije obezbijediti ugrožene kategorije. Pored toga, u određenoj mjeri besplatne udžbenike obezbjeđuju crnogorske opštine. Dakle, mi imamo jedan prilično održiv sistem, i to je činjenica, ali ima prostora za razgovore sa opštinama do naredne školske godine".

Takva vijest, još kad bi stigla za predstojeću školsku godinu, obradovala bi, kaže Daliborka, sve roditelje. "To bi bilo dobro, na kraju krajeva i da se poslije te knjige vrate za ostalu djecu, da nijesu nove, isto bi dobro bilo – znači, niko ne trazi ganc nove knjige nego samo da mogu da ih koriste.

Zbog visokih cijena, i ove godine polovni udžbenici već se prodaju putem malih oglasa i na društvenim mrežama, pa se tako kompleti za osnovne škole mogu kupiti za 20 do 40 eura.

Bonus video: