Trg nezavisnosti u znaku prirodnih nauka

Ovaj događaj organizovale su Medresa "Mehmet Fatih" iz Podgorice, u saradnji sa srednjom školom Kartal Anadolu Hatip lisesi iz Istanbula
184 pregleda 2 komentar(a)
Putujući naučnici, Foto: Slađan Fatić
Putujući naučnici, Foto: Slađan Fatić
Ažurirano: 23.04.2017. 17:40h

Podgoričani su danas, na Trgu nezavisnosti, imali priliku da se upoznaju sa brojnim naučnim eksperimentima učenika medrese iz Podgorice i Istanbula, u okviru manifestacije "Putujući naučnici".

Ovaj događaj organizovale su Medresa "Mehmet Fatih" iz Podgorice, u saradnji sa srednjom školom Kartal Anadolu Hatip lisesi iz Istanbula, a na 25 štandova učenici su izveli brojne eksperimente iz hemije, fizike, matematike, biologije i robotike.

Jedan od učenika koji je predstavio svoj eksperiment bio je Seid Burdžović iz Medrese "Mehmet Fatih" iz Tuzi.

"Treba da zapalim ove pare a da one zapravo ne izgore, umočiću ih u smjesu – alkohol, voda i so, i zbog alkohola - pare će da ostanu suve", kazao je on.

Kako je naveo, ovo može da se može iskoristiti za zaštitna odijela kod vatrogasaca, koji, obloženi ovim materijalom, ne bi izgorjeli pri kontaktu sa vatrom.

Nermin Mujević, učenik drugog razreda srednje škole, pokazao je kako se stvara svjetlost pomoću optičkih vlakana i zašto su ta vlakna bolja od bakarne žice

"Optička vlakna mogu prenijeti preko 3 miliona glasovnih poziva i preko 90 hiljada TV kanala, što im daje prednost u odnosu na bakarne žice, oni djeluju kao elektrižni izolator, jer bakarne žice sprovode munju, grom i električnu struju, a ona su izgrađena od čiste struje.

Građani su bili znatiželjni, a učenici su rado pokazali šta sve znaju i mogu. Organizatori su istakli da su ovakvi susreti poželjni, poručujući da se čovjek uči dok je živ.

"Nama je bila čast i zadovoljstvo da pomognemo i učestvujemo u ovom dijelu programa i da prezentujemo narodu ovog kraja naše zajedničke projekte. Mnogi znaju, a i oni koji ne znaju, da je Svevišnji Bog u svojoj svetoj knjizi, Kur'anu rekao prve riječi - uči, traži nauku", kazao je Mithat Tekčam, direktor Medrese "Kartal Anadolu Hatip" iz Istanbula.

Kako je naveo Fuad Čekić, direktor Medrese "Mehmet Fatih", cilj projekta „Putujući naučnici“ jeste prije svega zbližavanje dvije škole i dvije kulture, a najbolje zbližavanje jeste na temeljima nauke.

Sve sto su učenici dvije škole prikazali na Trgu nezavisnosti ispratili su predstavnici Islamske zajednice u Crnoj Gori, turske ambasade i razvojne agencije TIKA i brojni građani.

Bonus video: