DF u petak organizuje anti-NATO proteste na Cetinju: Pokušaćemo da udarimo na savjest tih ljudi

Tehnički problemi i saobraćajne barijere, ipak neće biti razlog da se poslanicima vlasti ne pošalju planirane poruke
82 pregleda 112 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Printscreen (YouTube)
Slaven Radunović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.04.2017. 18:19h

Crnogorski poslanici svega par puta godišnje dođu do Cetinja, kako bi u tamošnjoj skupštinskoj sali održali neko zasjedanje. Najčešće je to tokom prvog proljećnjeg i jesenjeg zasijedanja. Ipak, rukovodstvo Skupštine Crne Gore odlučilo je da baš u Prijestonici, i zgradi zetske banovine, sljedećeg petka donese odluku o učlanjenju Crne Gore u NATO. U Demokratskom frontu i anti-nato organizacijama, smatraju da vlast na ovaj način želi da pobjegne od građana i njihove reakcije.

"To je kompilkovano, prvo što je Cetinje inače vrlo loše saobraćajno povezano sa ostatkom Crne Gore, naročito u odnosu na sjever, ali posebno sada kada su zatvoreni tuneli, putevi. Mislim sve je to neko radio sa namjerom. Da se pobjegne od ovog trga u Podgorici, jer je DF zakazao proteste za svaki dan sljedeće nedjelje, da se ne bi desilo da nemamo zakazan protest", kazao je Slaven Radunović iz Demokratskog fronta.

"Ova vlast pokušava da tu skandaloznu odluku donese u situacija kada očekuje da što manje građana dođe ispred Skupštine, to je vjerovatno i osnovni razlog što su pošli na Cetinje, ali mislim da su se prevarili i očekujem veliki broj građana na protestu na Cetinju“, rekao je Mladen Bojanić iz "Otpora beznađu".

Tehnički problemi i saobraćajne barijere, ipak neće biti razlog da se poslanicima vlasti ne pošalju planirane poruke. Kakve i na koji način, ne otkrivaju.

„Pokušaćemo da udarimo na savjest tih ljudi, ali ja mislim što se njihove savjesti tiče tu pomoći nema“, kazao je Radunović.

"Da ih javno pitam da li su oni spremni, da li osjećaju odgovornost da gurnu Crnu Goru, njenu sudbinu i sudbinu svih građana, u ruke Donalda Trampa , čovjeka čije poteze i namjere ne mogu da predvide ni njegovi najbliži saradnici“, kazao je Bojanić.

Na pitanje, da li ispred Skupštine očekuju podršku opozicionih partija koje se protive učlanjenju u NATO, Radunović odgovara da je puno onih koji se deklarativno zalažu za refrendum.

„Više ne želimo nikog da pozivamo, ako im činjenica da će 28 aprila na Cetinju, na prevaran način da bude izglasan ulazak Crne Gore u NATO, nije dovoljan poziv da dođu da se pridruže građanima, da pozovu svoje pristalice nema što onda više da ih DF poziva“, rekao je Radunović.

Demokratska Crna Gora ističe da se odluka o eventualnom pristupu NATO-u mora donijeti isključivo na referendumu, te da bi svaki drugačiji nacin bio pucanj u demokratiju i osnovna ustavna načela i da bi podijelio zemlju. U odgovoru na pitanje TV "Vijesti hoće li biti na protestu u petak 28. aprila, bili su veoma precizni:

"Demokrate, zbog konstantnih, ciljanih i brutalnih napada neće učesvovati u individualnim akcijama DF-a, već ćemo, pored protestnog skupa u Kotoru, organizovati protestni skup u subotu, u Herceg Novom. Ovaj proterstni skup Demokrata biće oštra opomena vlastodršcima u Crnoj Gori i Milovoj ekipi da bi nova podjela bila pogubna po sve, posebno po generacije koje tek stasavaju i dolaze", kazale su Demokrate.

Iz SNP je TV "Vijesti" dobila sljedeći odgovor:

"Pozivamo sve opozicione poslanike da ne daju legitimite odluci o ulasku u NATO vojni savez, jer Skupština Crne Gore nije nadležna, već to pravo isključivo pripada narodu Crne Gore. SNP je uvijek bio i ostao sa narodom".

Iz Demosa ovako odgovaraju.

"Demosu nijesu odlučivali povodom današnjeg poziva, podsjećajući da kao i do sada neće učestvovati u jednopartijskim manifestacijama. Demos će nastaviti svoja zalaganja za refrendum protestujući sa svoje strane i u različitim oblicima, protiv kukavičkog i nedemokratskog načina odlučivanja u parlamentu ne konsultujući narodnu volju."

Iz DFa poručuju da tokom protesta ne planiraju nikakve nemire, jer kako kažu, njima nije namjera da zapale Crnu Goru, već da građani Crne Gore samo dobiju priliku da odlucuju o ovako važnim pitanjima.

Bonus video: