Matijašević: Četiri miliona eura garancija Primorci nije ništa u odnosu na 200 miliona garancija koje su pale

Državni revizori bavili su se garancijama koje je Vlada u 2010. i 2011. dala podgoričkom Kombinatu aluminijuma u iznosu od 135 miliona, nikšićkoj Željezari 32 miliona, Pobjedi 10 miliona, Željezničkom prevozu 17 a Infrastrukturi 12 miliona eura
143 pregleda 1 komentar(a)
Primorka, Foto: Printscreen (YouTube)
Primorka, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 20.04.2017. 17:48h

Vlada je 2010. preduzeću Melgonija Primorka iz Bara izdala garancije vrijedne 4 miliona eura a 12 osoba juče je uhapšeno zbog sumnje da su u tom poslu počinili krivična djela - zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja i zloupotreba službenog položaja, izvršena na organizovan način.

"Četiri miliona eura garancija Primorci nije ništa u odnosu na 200 miliona garancija koje su pale. Podsjetiću na izvještaj DRI iz 2013. u kom se jasno kaže da garancije koje su date KAP-u, Željezari, Pobjedi, da su date bez analize rizike, nije procijenjen uticaj na budžet a osim toga ukazano je i da nijesu postojali mehanizmi nadzora odnosno da niko nije kontrolisao da li je taj novac zloupotrijebljen“, kazala je urednica ekonomije u ND Vijesti Biljana Matijašević.

Državni revizori bavili su se garancijama koje je Vlada u 2010. i 2011. dala podgoričkom Kombinatu aluminijuma u iznosu od 135 miliona, nikšićkoj Željezari 32 miliona, Pobjedi 10 miliona, Željezničkom prevozu 17 a Infrastrukturi 12 miliona eura. U većini slučajeva DRI je utvrdila da procedura izdavanja državnih garancija nije sprovedena u skladu sa zakonom, počev od prezentovanja finansijskih izvještaja pa do toga da je postojao veliki rizik da će garancije na kraju platiti poreski obveznici. Ekonomska analitičarka Mila Kasalica zato smatra da bi tužioci mogli imati pune ruke posla.

“U jučerašnjoj tužilačkoj istrazi po prvi put se dobija konkretni trag i dokaz o najvažnijoj slabosti ekonomskog sistema u Crnoj Gori a to je užasno loš kvalitet finansijskih izvještaja u privredi. Kako je ovaj okean neznanja totalno neistražen i neočišćen malo je vjerovatno da će se ovaj slučaj uzeti kao primjer za ostale pale garancije. A to da se možda neće uzeti za pale garancije ne zavisi samo od tužilaca već od odluka kafanokratskopolitičke zakulisnosti“, kazala je Kasalica.

U međuvremenu, takve odluke ponovo plaćaju građani.

“Znamo da su za KAP garancije bile 135 miliona ,da su pale na teret građana i svi se sjećamo takse euro po euro, takse na sim kartice, povećanje pdv sve zbog toga. Osim toga date su garancije za Barsku plovidbu zatim imo za postrojenje Vještica u Budvi, tu još nijesu isplaćeni krediti samo 29 miliona je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda date prethodnoj budvanskoj vlasti. Sve su to pogrešno vođene politike za koje do sad niko nije odgovarao, a trebalo bi da odgovaraju svi od najnižih službenika do najodgovornijih pa i premijeri koji su odlučivali o tome", kazala je Matijašević.

Istraga u Primorci kaže Kasalica otvorila je i pitanje kako su banke ugašenim firmama dijelile višemilionske kredite. Vlada na čelu sa Milom Đukanovićem garantovala je za kredit od 14 miliona kod NLB Montenegro banke zbog čega se među osumnjičenima juče našao i bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič

„To je bio loš model kreditiranja i po udžbeničkim ali i po tržišnim definicijama. Međutim, od juče ostaju 2 pitanja otvorena: najvažniji dokumenti u banci se potpisuju od 2 izvršna direktora a od juče znamo da je samo glavni izvršni direktor pozvan pa ostaje otvoreno pitanje ko je drugi izvršni direktor. + " Sva ova dešavanja koja su juče došla pokretanjem istrage tužioca nam daje doznanje zašto mi nijesmo i nikada nećemo biti ni Švajcarska niti Monako", kazala je Kasalica.

Ovo je prva tužilačka istraga sprovedena zbog palih državnih garancija. U vrhovnom državnom tužilaštvu je predmet formiran zbog garancija za KAP ali je on godinama samo u fazi izviđaja.

Bonus video: