Kako su Đukanović i Vlada CG žirirali državnim novcem kredit "Primorke" od 14 miliona eura?

"Ko je vlasnik Melgonije Primorka vjerujte mi uopšte mi nije važno, možda vama jeste, meni nije, to mi ime ne znači ništa, ali baš ništa, posebno nemam nikakva saznanja ko stoji iza toga. Ovdje prema mom saznanju nije bilo nikakvih zakulisnih radnji, nikakvih privatnih interesa, nikakvog prelivanja novca poreskih obveznika u privatni džep", kazao je Milo Đikanović
117 pregleda 79 komentar(a)
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, premijerski sat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.04.2017. 18:37h

Kad je jos 2012. nagoviješteno da bi državne garancije, vrijedne 4 miliona eura, izdate 2010. barskoj komapaniji Melgonija Primorka, mogli platiti građani, bilo je jasno da je cijeli posao krenuo nizbrdo.

Otvoreno je pitanje – kako je Vlada, na čijem je čelu bio Milo Đukanovic, odlučila da, državnim novcem, barskoj kompaniji žirira za kredit od 14 miliona, kod NLB Montenegro banke, odnosno na osnovu čega je ofšor kompanija, kiparska Melgonija Holdings Limited, koja je postala vlasnik Primorke, sa osnivačkim kapitalom od 15 000 eura, zavrijedila povjerenje Vlade i žiriranje sa 270 puta većim iznosom.

Kad je, potom, Ministarstvo finansija priznalo da otplata kredita kasni, Komisija za kontrolu državne pomoći tvrdila je da je dodjeljivanje garancija usklađeno sa pravilima. Da cijela priča bude još više sumnjiva , govori i podatak da je Nebojsa Bošković, kada je kupio Primorku preko kiparske Melgonije Holdings, već bio njen većinski vlasnik, preko firme Krisma trejd.

Na pitanje šta bi bio motiv bilo kog vlasnika da ponovo kupuje svoju kompaniju iz Ministarstva ekonomije tada su nam ovako odgovorili.

"Ne vidim zašto bi se on javljao preko neke druge kompanije ako on može jednostavno da pripremi plan reorganizacije kojim on nastavlja da bude vlasnik", kazao je tada Dragan Kujović iz ministarstva ekonomije 26. novembra 2012. godine.

Ipak, ni godinu kasnije, odnosno krajem 2013., kada se Vrhovno državno tužilastvo zainteresovalo za poslovanje 8 kompanija biznismena Nebojše Boškovica, Ministarstvo finansija se nije bavilo odgovornošću za dodjeljivanje garancija Primorci. Tadašnji ministar finansija samo je uvjeravao kako je stav Vlade da se garancije mogu davati jedino u funkciji razvoja.

"Da li je u trenutku izdavanja bila drugačija slika ili percepcija potencijalnog razvoja i održivosti datog pravnog lica, to je pitanje za malo dublje ekonomske analize i za one koji su izdavali te garancije", kazao Radoje Žugić tadašnji ministar finansija, 19. maja 2014. godine.

Tada prvi čovjek Vlade na premijerskom satu, poslaniku Mladenu Bojaniću ovako je odgovorio na pitanje - ko će odgovarati za Vladinu odluku o izdavanju garancija kompaniji Melgonija-Primorka

"Ne mogu da vjerujem da ste odobrili garancije, a da ne znate ko stoji iza toga?", pitao je Bojanić Đukanovića 23. jula 2014. godine.

"Ko je vlasnik Melgonije Primorka vjerujte mi uopšte mi nije važno, možda vama jeste, meni nije, to mi ime ne znači ništa, ali baš ništa, posebno nemam nikakva saznanja ko stoji iza toga. Ovdje prema mom saznanju nije bilo nikakvih zakulisnih radnji, nikakvih privatnih interesa, nikakvog prelivanja novca poreskih obveznika u privatni džep.", odgovorio je Milo Đukanović.

Melgonija je u međuvremenu završila u stečaju, a radnici na birou. bivši zaposleni su došli do dokumenta koji je pokazao da ni cent od kredita koji je tada uzet, a za koji je Vlada garantovala, nije potrošen za ono za što je prvobitno bio namjenjen - a to je modernizacija fabrike.

"Tu maltene ništa nije uloženo, tako da se mi pitamo gdje je čitav ovaj novac", kazao je Dževdet Begzić, predstavnik radnika Melgonije Primorke.

Na to pitanje nijesu mogli da odgovore ni u Ministarstvu finansija. pet godina otkako je Vlada izdala 4 miliona vrijedne garancije i godinu otkako su naplaćene, odnosno u aprilu 2015., Osnovno tužilaštvo u Baru pokenulo je izviđaj u slučaju Melgonija Primorka, i to upravo po prijavi predstavnika radnika Dževdeta Begzića.

U međuvremenu oko 70 radnika Primorke, u stečaju, ostalo je bez posla. Oni su otišli na biro rada, sa neisplaćenim zaradama i bez socijalnog programa.

U junu prošle godine Melgonija Primorka izbrisana je iz registra privrednih subjekata, odnosno prestala je da postiji.

Bonus video: