U Nikšiću devetoro djece svakodnevno prosi

Defendologija centar nastojaće da animira škole da dostavljaju evidenciju o izostancima djece, a po uzoru na neke zapadne zemlje zagovaraće i uvođenje žetona koje bi građani kupovali u većim marketima, a zatim ih davali djeci za kupovinu hrane
94 pregleda 1 komentar(a)
prosjačenje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
prosjačenje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.04.2017. 18:26h

U Nikšiću devetoro djece svakodnevno sa ispruženom rukom pokušava da dobije neki cent, a još 40-ak je u potencijalnoj opasnosti ili se povremeno bavi prosjačenjem. To su podaci kojima raspolaže Defendologija centar, gdje poslednje tri godine rade na suzbijanju ovog vida iskorišćavanja djece. Jedan od načina je akcija "Pruži manje - daj više".

"Da građanima objasnimo da nikako ne daju novac prosjacima, već da ih uputimo da je pruže u vidu hrane, garderobe i nekih drugih sredstava za život", rekla je volonterka Defendologija centra Nevenka Krušić - Sredanović.

U problemu, često većem nego se to čini na prvi pogled najviše su djeca romske i egipćanske populacije koja su obično prisiljena da žive i rade na ulici, a na to ih tjeraju siromaštvo i odsustvo roditelja i staratelja. U takvoj situaciji su izloženi svemu.

"Imali smo i seksualno zlostavljanje od strane određenih lica u Nikšiću, takođe i neke njihove prijave i iskaze da ih određena lica maltretiraju, da ih ujutro i uveče ispred ugostiteljskih objekata udaraju i maltretiraju. Da li se to procesuira. Ovaj slučaj sa seksualnim zlostavljanjem nalazi se pred tužilaštvom", kazao je Slavko Milić iz Defendologija centra.

Prepoznaju da je potrebna veća uključenost policije i centara za socijalni rad. Zato rade na uvezivanje svih karika, počevši od individualnog rada sa djecom koju sa ulice na nekoliko sati sklanjanju u prihvatilište i uz stručnu pomoć pokušavaju da odgovore od loših navika.

"U početku imaju strah dok vide da ih prihvatamo, da im pružamo svu pažnju, pa nakon toga dolaze samovoljno i plus je povratna informacija da se naša ciljna grupa širi", rekla je psihološkinja u Defendologija centru Ilda Šabotić.

Nastojaće da animiraju škole da dostavljaju evidenciju o izostancima djece, a po uzoru na neke zapadne zemlje zagovaraće i uvođenje žetona koje bi građani kupovali u većim marketima, a zatim ih davali djeci za kupovinu hrane. Ipak, ukazuju na najkraći put za suzbijanje prosjačenja.

"Kroz izmjene zakona o javnom redu i miru kojim bi se davanje novca djeci i odraslima u vidu milostinje kažnjavalo", kazao je Milić.

U narednom periodu očekuju finansijsku pomoć od organizacije Save the children iz Bosne i Hercegovine, a usmjeriće je na otvaranje dnevnog centra gdje bi osim sa djecom, na prevazilaženju problema radili i sa roditeljima.

Bonus video: