Podgorički taksisti najavili svakodnevne dvosatne protestne vožnje

Protestnom vožnjom koja će, prema planu, početi i završiti se ispred zgrade Poreske uprave, te obuhvatiti najfrekventnije saobraćajnice u Podgorici, taksisti žele da podsjete i na problem nelojalne konkurencije
137 pregleda 21 komentar(a)
Podgorica taksi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Podgorica taksi, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.04.2017. 18:14h

Od četvrtka, vozači i pješaci u Podgorici, ponovo moraju da se naoružaju strpljenjem. Podgorički taksisti najavljuju svakodnevne dvosatne protestne vožnje po ulicama glavnog grada. Okidač za taj potez je namjera Glavnog grada da poveća broj taksi vozila.

Programom za ovu godinu, predviđeno je da broj taksi vozila, sa sadašnjih 776, bude povećan na 970. Ako se tome doda i oko 500 nelegalnih vozila, Podgorica je sa pet taksi vozila na 1.000 stanovnika, vjerovatno evropski lider u tom dijelu.

"Po iskustvima iz EU i regiona. Na 1.000 stanovnika ide dva taksi vozila. Tako da je u našem gradu premašena cifra. To jest, trenutno stanje je 776 vozila, koja ispada 4, 12, a sa nelegalnim taksistima četvorostruko je uvećana. Znači dvostruko legalno i četvorostruko nelegalno", rekao je potpredsjednik Strukovnog sindikata taksista Vesko Bijelić.

Taksisti tvrde da je odluka o povećanju broja taksi vozila u suprotnosti i sa Studijom o organizaciji auto taksi prevoza, čiju je izradu finansirao upravo Glavni grad.

"Naša opština je 2011. godine uputila slovenačkoj firmi Konstanting da uradi elaborat u kojoj kaže se da je Podgorica sa brojem stanovnik dovoljno do 600 vozila i opština Podgorica je dala oko 170.000 za elaborat koji je urađen, a ona nikada nije primjenjena", rekao je Bijelić.

Protestnom vožnjom koja će, prema planu, početi i završiti se ispred zgrade Poreske uprave, te obuhvatiti najfrekventnije saobraćajnice u Podgorici, taksisti žele da podsjete i na problem nelojalne konkurencije. Ponavljaju da nadležni organi izbjegavaju da riješe problem divljih taksista.

"Na jednom sastanku nam je rečeno da u Podgorici za kontrolu autotaksi prevoza nije zadužena Komunalna policija, što mislim da je katastrofa, jer u zakonu o Komunalnoj policiji lijepo piše da između ostalog radi i taj posao. U Podgorici je to neko izbrisao i rekao da postoji neka Komunalna inspekcija koju mi nikada nismo vidjeli na terenu", rekao je predsjednik Sindikata taksista Borislav Pavlović.

Taksisti ponavljaju da su zbog ovih problema više puta tražili prijem kod gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, ali da do tog susreta još nije došlo.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili ni Televiziji Vijesti da li će prije najavljenog protesta nadležni pokušati da kroz dijalog sa nezadovoljnom stranom riješe dio problema u oblasti taksi prevoza.

Bonus video: