U Podgorici popriličan broj praznih poslovnih prostora

Na bulevaru Džordža Vašingtona, za poslovni prostor od 30 kvadrata, mjesečno biste otprilike morali da izdvojite preko pet stotina eura. Druga jaka adresa u gradu, City kvart, malo je povoljniji
532 pregleda 6 komentar(a)
Podgorica, poslovni prostori, Foto: Printscreen (YouTube)
Podgorica, poslovni prostori, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 15.04.2017. 17:38h

U moru kafića i šarenih izloga, u centru Podgorice i okolini, na svakom koraku naiđete i na red praznih poslovnih prostora sa reklamom za izdavanje. Ako nastavite šetnju, primijetićete da ih je u glavnom gradu popriličan broj. Tako smo u centru grada, samo u Hercegovačkoj ulici, zabilježili čak osam praznih objekata, koji čekaju svoju namjenu.

TV "Vijesti" potražila je odgovor od agenta jedne podgoričke agencije za nekretnine.

"U našoj bazi postoji stotinjak poslovnih prostora, od čega je veliki broj još uvijek pod znakom da je neizdat. Potražnja, po nekim našim viđenjima, dosta je opala u odnosu na prethodni period. Mislim da su glavni razlog cijene, koje su dosta visoke, obzirom na trenutno stanje u državi", kazala je Biljana Rašin iz Agencije za nekretnine.

Na bulevaru Džordža Vašingtona, za poslovni prostor od 30 kvadrata, mjesečno biste otprilike morali da izdvojite preko pet stotina eura. Druga jaka adresa u gradu, City kvart, malo je povoljniji.

"Trenutno najatraktivnije lokacije su Stari aerodrom I City kvart, preko puta Delte i to baš uz bulevar. Dio kod Džordža Vašingtona, tu su od nekih 15 do 18 eura po kvadratu, čak ima i skupljih. Što se tiče City kvarta, može da se nađe malo povljnije, čak i za 14 eura. Stari aerodrom je za sada najpovoljniji", kazala je Rašin.

Poslovni prostori na Starom aerodromu su najjeftiniji, ali i prazni. Rašin navodi da se, za razliku od, recimo, stanova, cijene poslovnih prostora godinama ne smanjuju. Vlasnici često neće da smanje iznos ni za 20 odsto, po cijenu toga da im prostor ostane prazan. Problem je, tvrdi ona, što cijene nisu pristupačne ni u perifernim djelovima grada.

"Djelovi grada koji su zabačeni, tu bi trebalo staviti dosta niže cijene, a cijene su, manje-više, dosta slične onima pri gradu", kazala je Rašin.

Da bi u gradu bilo što manje praznih adresa sa natpisom "izdaje se", stručnjaci savjetuju da se cijene prilagode standardu građana.

Bonus video: