Bojkotuju, a primaju platu: Ne plaća nas parlament, već građani

Iz opozicije poručuju da ostaju van parlamenta i da građani dobro vide šta ko radi
53 pregleda 71 komentar(a)
skupština, bojkot, Foto: Screenshot (YouTube)
skupština, bojkot, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 15.04.2017. 17:25h

Iako u Demokratskoj partiji socijalista već mjesecima problematizuju to što opozicioni poslanici primaju platu, a zbog bojkota ne učestvuju u radu parlamenta, predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja danas je priznao da ta priča nema uporište u zakonu.

Poslanici vladajuće kolalicije ipak su dobili odobrenje kolegijuma da se upoznaju sa regionalnim iskustvima i mogućim načinima kako riješiti ovu, po njima problematičnu situaciju.

Iz opozicije odgovaraju da im poslodavci nijesu ni vlast, ni predsjednik parlamenta, već građani.

"Da postoji zakon, konkretan i jasan, mi bismo ga primjenjivali. Mi smo tu da ukažemo na problematiku koja je aktuelna. Javnost je ipak najmjerodavniji sudija svemu onome što mi radimo", kaže Škrelja.

Iz URE i DF-a uzvraćaju da poslanike ne plaća parlament, već građani.

"Drug Škrelja, kao član jedne komunističke partije koja baštini taj jednopartijski pristup ne razumije da parlament bez opozicije nije parlament, da je politički sistem paralisan, da nema ništa od pluralizma. Misle da smo mi zaposleni u parlamentu, međutim, mi smo politički predstavnici naroda. Našu zaradu primamo na osnovu zakona", navodi Nebojša Medojević.

"Radi se o trivijalnim, udbaškim podmetačinama, pokušaju da se obesmisli onako obesmišljena institucija kakav je državni parlament. Poslodavac poslanicima koji su ustavna kategorija nije Ivan Brajović ili neko ko je trenutno na čelu Skupštine, naročito ne nelegitimne Skupštine, nego građani", dodaje Dritan Abazović.

Demokrate poručuju da su uradili ono što nije niko u istoriji crnogorskog parlamentarizma.

"Poslanici Demokrata su se odrekli službenih vozila, goriva, troškova mobilnih telefona, stanarine, dnevnica i plus svakog mjeseca veliki dio svojih plata usmjeravamo na obnovu seoskih škola u Crnoj Gori, svakog mjeseca po jedna škola gospodo", navodi Valentina Minić, poslanica Demokrata.

Iz opozicije poručuju da ostaju van parlamenta i da građani dobro vide šta ko radi.

"Imamo aktivni politički angažman, koji se ne obavlja u parlamentu, jer mi smatramo da parlament nije zgrada, parlament je izražavanje političke volje građana. Bez slobodnih izbora nema parlamentarizma, bez parlamentarizma i parlament je samo zgrada", smatra Medojević.

Iz opozicije vladajućoj većini poručuju i da ne bi trebalo da ih brinu plate poslanika, već recimo to što mjesecima ne funkcioniše Odbor za bezbjednost, što se ne kontrolišu sudstvo i službe bezbjednosti, kao i to što se ne usvajaju izvještaji važnih državnih institucija.

Bonus video: