Podgorica godinama vapi za kolektorom, mještani Botuna se bune zbog gradnje

"Apelujemo, pozivamo da taj proces bude transparentan, da ne bi bilo novih sumnji, da ne bi bilo novih afera", dodaje Čađenović
434 pregleda 3 komentar(a)
Botun, kolektor, Foto: Screenshot (YouTube)
Botun, kolektor, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.04.2017. 17:41h

Podgorički parlament u utorak bi trebalo da odobri novu razmjenu zemljišta između Glavnog grada i Kombinata aluminijuma, čime se otklanja jedna od posjednjih prepreka za početak gradnje novog kolektora.

Podgorica vapi za njim već godinama ali mještani Botuna, gdje je predviđena gradnja, bune se zbog gradnje. Nadležni im poručuju da ne brinu zbog zagađenja ili neprijatnih mirisa i najavljuju početak gradnje krajem godine.

"Njima je Botun kao septička jama, od dolaska ovoga Kombinata i ovih muka ovuda što rade. Da li strahujete od neprijatnih mirisa, zagađenja? Bio bi lud ko ne bi strahovao, sve najmoderniju tehnologiju da stave", navodi Svetozar Stojanović, mještanin Botuna.

Ipak, već u utorak, pred odbornicima podgoričkog parlamenta biće Odluka o davanju saglasnosti na razmjenu zemljišta između Glavnog grada i kompanija Uniprom i Uniprom KAP, to jest kupaca KAP-a, čime se otklanja jedna od posljednjih prepreka za gradnju kolektora. Iz Demokrata upozoravaju da bi time Glavni grad pretrpjeo štetu, podjećajući na raniju Odluku iz 2014. godine, o razgraničenju između Glavnog grada i Kombinata, kada je veliki dio zemljišta pripao KAP-u.

"Upravo sada, 11. aprila, mi to zemljište, koje smo tada dali Kombinatu aluminijuma, a koje su kupila ova privredna društva, razmjenjujemo sa onim ko je kupio Kombinat aluminijuma, odnosno dajemo im još, i to smo im dali i sada im dajemo pod plaštom neke razmjene. Očigledno ima posla za Tužilaštvo", smatra Vladimir Čađenović iz Demokrata.

Ove optužbe iz uprave Glavnog grada demantuju i poručuju da je novi kolektor pravo rješenje.

"Ovaj projekat neko naziva projektom vijeka u Glavnom gradu, ali je svakako jedan od najznačajnijih projekata sa ekološkog aspekta, koji će direktno imati pozitivan uticaj na rijeku Moraču, na podzemne vode u glavnom gradu i koji će imati pozitivan uticaj na Skadarsko jezero i na izvorište Bolje sestre", kaže za TV VIjesti Filip Makrid, iz "Vodovoda i kanalizacije".

Kada je riječ o lokaciji za kolektor, Makrid kaže da se pitala struka.

"Ova lokacija je idealna, sa svakog aspekta, nalazi se u industrijskoj zoni, nalazi se u zoni gdje nemate veliku gustinu naseljenosti. Kompletna voda sa čitavog područja glavnog grada Podgorice može da dođe gravitaciono do ove lokacije faktički bez ikakvih troškova. Šta poručujete mještanima, hoće li biti zagađenja i neprijatnih mirisa? Apsolutno ne strahujem od toga da će biti neprijatnih mirisa. Smatram da apsolutno ni građani Dajbaba, ni građani Botuna, ne treba i ne smiju da strahuju za nešto što je njihov životni prostor."

Kolektor u blizini Krivog mosta, sagrađen prije 36 godina, odavno nije dovoljan, jer je projektovan za 55 hiljada stanovnika. Veliki dio zagađene vode tako završi u Morači i ugrožava okolinu, a nesnosni miris, pogotovo ljeti, smeta građanima koji žive u blizini. Na tom mjestu, kažu Demokrate, DUP-om je predviđena gradnja stambenih zgrada. Oni traže da se cijeli proces gradnje novog kolektora otvori za javnost.

"Apelujemo, pozivamo da taj proces bude transparentan, da ne bi bilo novih sumnji, da ne bi bilo novih afera", dodaje Čađenović.

Makrid, s druge strane, kaže da se nadaju da će do kraja aprila Vlade Crne Gore i Njemačke potpisati Ugovor o finansiranju prve faze, vrijedan 35 miliona eura, dok će preostalih desetak miliona biti dobijeno iz donacija.

"Mi se nadamo da ćemo već prve aktivnosti započeti konkretne, koje će biti vidljive građanima početkom, pardon, krajem ove godine i početkom naredne godine REZ Ukupno trajanje ovog projekta će biti oko 36 mjeseci, za tih 36 mjeseci planirano je da se izgradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa tretmanom mulja, insineracija ostatka mulja i dio sekundarne i primarne kolektorske mreže u dužini preko 20 kilometara", zaključuje Makrid.

Inače, gradnja kolektora jedno je od davnih neispunjenih predizbornih obećanja DPS-a.

Bonus video: