Altrenativa Crna Gora pokrenula peticiju: Nedjeljom niko ne bi trebalo da radi

"Poenta je da 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan nedjeljno", rekao je Vesko Pejak iz Alternative Crna Gora
410 pregleda 9 komentar(a)
Neradna nedjelja, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Neradna nedjelja, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 07.04.2017. 19:38h

Iako po zakonu radna sedmica traje 40 sati, to pravilo u Crnoj Gori važi samo za manji dio srećno zaposlenih.

Da veliki broj privatnih preduzetnika - naročito u trgovini ugostiteljstvu i građevinarstvu svojim radnicima ne dozvoljava čak nijedan slobodan dan nedjeljno, znaju u Alternativi , koja je pokrenula potpisivanje peticije za uvođenje neradne nedjelje.

Osim službi i institucija od čijeg rada zavisi funkcionisanje društva i države, nedjeljom niko ne bi trebalo da radi. To je priča koju već godinu zagovara Alternativa Crna Gora, a sada su pokrenuli i potpisivanje peticije, motivisani prvenstveno činjenicom da mnogi rade bez slobodnog dana.

"Poenta je da 50.000 radnika nema nijedan slobodan dan nedjeljno", rekao je Vesko Pejak iz Alternative Crna Gora.

Pejak tvrdi da crnogorski poslodavci, naročito u privatnom sektoru koriste izražen problem nezaposenosti i radnike tjeraju da rade više od zakonom predviđenih 40 sati nedjeljno. Podrska neradnoj nedjelji pruža se elektronski, a za dvije nedjelje skupljeno je oko hiljadu i po potpisa.

"Cilj nam je da postignemo tu brojku od 5.000 da bi po zakonu ostvarili pravo da apliciramo sa projektom neradne nedjelje pred Vladom i Skupštinom", kazao je Pejak.

Izrabljivanju su, kako kažu u Alternativi najviše izloženi radnici u trgovini, ugostiteljstvu, građevinarstvu. U sindikalnom povjereništvu Nikšića kažu da su problema svjesni, ali da oni ne mogu ništa da učine.

"To je pitanje za inspekciju rada, za tržišnu inspekciju, tu je neko zatajio. Sindikat ne može rješavati nešto što je već riješeno zakonom", kazala je Željka Vasiljević, predsjednica Sindikalnog povjereništva Nikšić.

"Imali smo razgovore sa inspekcijom rada, prvo imaju mali broj ljudi, drugo kazne su smiješno male za ono što privatnici rade", rekao je Pejak.

Da je radnik često obespravljen, znaju i građani Nikšića. Neki su to osjetili na svojoj koži.

"Radi koliko kaže gazda. Ko bi to trebalo da promijeni? Zakon."

"Inspekcije rada da kontrolišu i povedu računa, posebno u tim priavatnim sektorima. Radi se dok god kaže poslodavac. Ne pitaš se ni da li će biti plaćeno, koliko će biti plaćeno, u kovertu ti stavi lični dohodak, pa ako imaš bolje traži, a ko ne- ćuti i radi."

"Privatnik je katastrofa. Znam to iz iskustva, ali ljudi neće da pričaju, ne smiju. Čiji je zadatak da to popravi? Naroda."

Sindikat ipak neće potpisati peticiju, veoma zadovoljan onim što je navodno već postigao.

"Ja za svoje članove sindikata nemam razlog da je potpisujem, jer smo se izborili za 174 sata, za minuli rad, znate da je na Vladi bio usvojen minuli rad, izborili smo se da nam se to vrati",rekla je Vasiljević.

U Alternativi ističu da nisu ni očekivali sindikalnu podršku, jer se po njima sindikati u Crnoj Gori ponašaju kao da ne postoje, ali da će animirati građane u ciju podrsku po ovom pitanju ne sumnjaju.

Bonus video: