"TUŽILAŠTVO IMA JEDAN NOVI PROBLEM"

Šoć: Velimirović je svojom novom izjavom kontaminirao čitav slučaj

Pitanje koje se provlači, jeste, i zašto tužilaštvo, iako to nije bilo obavezno, nije na neki način zaštitilo Velimirovića od mogućih pritisaka, ako on slovi za jednog od ključnih svjedoka u slučaju
94 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Dragan Šoć, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2017. 19:23h

Nepunih 10 dana ostalo je na raspolaganju specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću da podigne optužnicu u slučaju "državni udar".

U samoj završnici, Milivoje Katnić, suočio se sa problemom, da ga jedan od ključnih svjedoka, Mirko Velimirović, optužuje da je od njega priznanje krivice izvukao pod prinudom.

Ovaj novi detalj, dodatno je bacio sumnju na slučaj, koji od samog početka u javnosti nosi pečat kontroverznog.

Međutim, dan nakon što su iz DF objavili da imaju izjavu Velimirovića, kojom on mijenja iskaz o priznanju krivice ali i optužuje da ga je Katnić zloupotrijebio, oglasilo se Specijalno tužilaštvo.

Oni u saopštenju ne negiraju da izjava postoji ali navode da naknadna izjava Velimirovića može, jedino ukazivati da je on izložen pritiscima onih osoba protiv kojih krivični postupak nije okončan.

"Odnosno strukture koje stoje iza njih, o čemu je nedavno i obavijestio specijalnog tužioca. Velimirović je u izviđaju kroz poligrafsku provjeru iznio činjenice koje su, iako ne predstavljaju dokaz na sudu, poslužile tužiocu da pravilno usmjeri istragu. Tokom cijelog toka krivičnog postupka njegovi navodi nijesu ničim dovedeni u sumnju već, naprotiv, potvrđeni svim izvedenim dokazima, tako da je očigledno da je pomenuta izjava samo pokušaj opstruiranja daljeg toka krivičnog postupka", saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć kaže da je pravno gledano tužilac u pravu da je slučaj Mirka Velimirovića okončan i da njegova naknadna izjava ne može proizvesti neke nove pravne posljedice. S druge strane, smatra Šoć, Velimirović je svojom novom izjavom, bez obzira na način na koji je ona dobijena, kontaminirao čitav slučaj.

"Time što je stavio pod ozbiljan znak pitanja i sumnju u uvjerljivost svog iskaza. Pokazuje se kao vrlo nepouzdan i onda će ostati sada za javnost pitanje za polemiku, kada je on govorio istinu, ili da budem precizniji kada je lagao pred tužiocima ili naknadno. Bilo kako bilo, ovim potezom tužilaštvo ima jedan novi problem u daljem vođenju i dokazivanju ovog postupka", rekao je Šoć.

I u nevladinom sketoru smatraju da nova izjava jednog od ključnih svjedoka, može doprinjeti novim stavovima i mišljenjima oko slučaja koji je od samog početka sporan i koji je doveo u pitanje povjerenje građana u tužilaštvo.

"Ovo je jedna nova sličica u tom mozaiku, I sada treba vidjeti šta sve ovo nosi, i da li je to samo možda najava I nekih drugih sličnih izjava koje bi mogle ići u tom pravcu. Ja mislim da se ovaj slučaj ne može bazirati i zasnovati na ovome što smo do sada čuli od strane lica koja su sklopila sporazum o priznanju krivice", kazao je Stevo Muk iz Instituta Alternativa.

Pitanje koje se provlači, jeste, i zašto tužilaštvo, iako to nije bilo obavezno, nije na neki način zaštitilo Velimirovića od mogućih pritisaka, ako on slovi za jednog od ključnih svjedoka u slučaju.

"Meni je , zaista zabrinjavajuće, ako je ovo sve onako kako je specijalno tužilaštvo opisivalo, mjesecima u nazad, da Mirko Vleimiroviću nije u sardnji sa službama Republike Srbije garantovana bezbjednost", rekao je Muk.

“Da li je on tražio zaštitu pa mu ona nije pružena, to je sad već druga stvar, ja ne mogu da spekulisem oko toga. Ali on nije imao status svjedoka saradnika, pa da ga tužilaštvo štiti, kao što recimo štitit Sinđelića,koji ima taj status", kazao je Šoć.

O čitavom slučaju danas se opet oglasio I Demokratski front – oni pozivaju specijalnog tužioca Milivoja Katnića da podnese ostavku nakon, kako su saopštili, jučerašnjeg raskrinkavanja, kao i da objavi izjavu Mirka Velimirovića koju je navodno dao crnogorskom tužilaštvu 3. aprila, te saopšti imena onih koji mu prijete da promijeni iskaz.

U svom regaovanju, DF izražava sumnju da je Velimirović uopšte 3. aprila bio u Crnoj Gori, te da je specijalni tužilac, kako kažu, u strahu od konačnog razobličavanja namjerno prosuo priču o pritiscima, prisluškujući protivzakonito lidere DF-a.