U KCCG operisana prva pacijentkinja sa kompleksnom urođenom srčanom manom

Kardiohirurg iz milanske bolnice San Donato po potrebi će dolaziti u Crnu Goru i obavljati komplikovane zahvate na srcu, što će domaćim pacijentima obezbijediti liječenje u Crnoj Gori
314 pregleda 8 komentar(a)
Operacija srca, Foto: Shutterstock
Operacija srca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 18:22h

U Kliničkom centru Crne Gore operisana je prva pacijentkinja sa kompleksnom urođenom srčanom manom.

Najavljena je i saradnja Crne Gore i Italije u kardiohirurgiji.

Operaciju je obavio italijanski kardiohirurg Alesandro Đamberti, čime je označen početak njegove saradnje sa Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG).

Kardiohirurg iz milanske bolnice San Donato po potrebi će dolaziti u Crnu Goru i obavljati komplikovane zahvate na srcu, što će domaćim pacijentima obezbijediti liječenje u Crnoj Gori.

Direktorica KCCG Zorica Kovačević najavljuje i zvaničnu saradnju dvije države u ovoj oblasti , koja će, osim razmjene kadra, podrazumijevati i liječenje naših pacijenata u Italiji.

Nakon prve uspješne operacije komplikovane srčane mane, Klinički centar Crne Gore Gore dogovorio je saradnju i sa Đambertijem iz milanske bolnice San Donato.

Đamberti kaze da je ovo samo početak saradnje, koju opisuje kao brak.

"Da bi brak trajao, potrebno je da su muž i žena srećni jer će se vjenčati. Meni se čini da među nama postoji volja da se vjenčamo. Zato mogu da kažem da smo se danas vjerili", kazao je Đamberti.

Na ovaj način će pacijenti sa težim srčanim oboljenjima napokon dobiti mogućnost da se liječe u svojoj zemlji.

"Tako da će uvaženi profesor, zavisno od naših potreba u narednom periodu takođe biti prisutan, a sve vezano za urođene kompleksne operacije tj. srčane mane kod odraslih pacijenata kojih nažalost Crna Gora ima", istakla je Zorica Kovačević, direktorica KCCG.

Saradnju planiraju da podignu na viši nivo. Kovačević najavljuje da će zajedno sa Ministarstvom zdravlja uputiti dopis sa molbom za saradnju klinici San Donato iz koje dolazi Đamberti.

"Na način što će ljekari iz te klinike biti prisutni u našem kliničkom centru, naš ljekari biti na usavršavanju u klinici i naravno očekujemo saradnju na nivou država između ministarstava zdravlja Crne Gore i Itlaije, na način što će jedan broj naših pacijenata imati mogućnost za dodatno liječenje u klinici San Donato", dodala je Kovačević.

Đamberti, koji je ovih dana u radnoj postjeti Kliničkom centru, kaže da je zadovoljan entuzijazmom crnogorskih ljekara.

Bonus video: