"Ispitati okolnosti pod kojim su građani nepotrebno kupovali nove komplete Prve pomoći"

"Apsolutno se postavlja pitanje odgovornosti, neke špekulacije i navodi ukazuju na to da je i bila namjera da se se sve ovo namjesti nekome da enormo zaradi, jer znamo da cijena ovog novog pakovanja Prve pomoći je 3-4 puta skuplja nego pakovanje Prve pomoći u državama regiona"
6 komentar(a)
prva pomoć, Foto: Zoran Đurić
prva pomoć, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.04.2017. 18:27h

Iz nevladinog sektora pozivaju Tužilaštvo i policiju da detaljno ispitaju sve okolnosti pod kojim su građani nepotrebno kupovali nove komplete Prve pomoći, koje je distribuirala samo jedna firma.

Iz nevladine organizacije Građanska alijansa pozvali su policiju i Tužilaštvo da utvrde odgovornost nadležnih zbog prodaje novih kompleta Prve pomoći za automobile, jer se kako smatraju, pojavila sumnja da je posrijedi koruptivni posao.

Građani su, na traženje policije, u posljednje vrijeme nepotrebno kupovali nove komplete Prve pomoći, koje su plaćali oko 20 eura. Nakon reakcije ministra unutrašnjih poslova, da je dovoljno dopuniti postojeći komplet hitne pomoći, pojavile su se spekulacije da je ovaj posao za nekog možda namještan.

Građanska alijansa reagovala je nakon mnoštva otvorenih pitanja kada je riječ o novim kompletima Prve pomoći. Traže od nadležnih da utvrde šta se sve dešavalo u ovom slučaju.

"Apsolutno se postavlja pitanje odgovornosti, neke špekulacije i navodi ukazuju na to da je i bila namjera da se se sve ovo namjesti nekome da enormo zaradi, jer znamo da cijena ovog novog pakovanja Prve pomoći je 3-4 puta skuplja nego pakovanje Prve pomoći u državama regiona i s tog razloga sigurno bi trebalo pokrenuti ispitivanje da li je tu bilo tih nekih nezakonitih namjera", istakao je Milan Radović iz Građanske alijanse.

Radović je pohvalio to što je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić tražio povlačenje zahtjeva policije da građani moraju imati nove komplete Prve pomoći, cijeneći da je dovoljno dopuniti postojeći komplet sa dva nova artikla.

Iz MUP-a i danas ponavljaju šta je bio cilj njihove odluke.

"Ta odluka ne znači da se krši navedeni Pravilnik, već da se mora voditi računa o porodičnim budžetima svih građana Crne Gore, a ne opterećivati ih nepotrebnim izdacima. Dakle, kupovina novih kompleta predstavlja nepotreban trošak i cilj ovog naloga je da se to spriječi.U komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja u narednom periodu ćemo rješavati otvorena pitanja", kazao je Nuhodžić.

Vijesti du danas objavile da je Agencija za ljekove u Registar medicinskih sredstava upisala dva kompleta Prve pomoći koji ispunjavaju uslove iz Pravilnika. To su kompleti bosanskog “Saniteksa” i srbijanske “Galenike”.

"To je već dovoljno sumnje da se do kraja razjasne sve te činjenice, da se sprovede postupak istrage. Građani zaista ovdje imaju interes da se do kraja raščiste svi detalji, negdje Tužilaštvo, policija i druge inspekcije nadležne, zaista imaju ogromnu i odgovornost i prostor da do kraja istraže sve u vezi sa ovim poslom", rekao je Radović.

U NVO sektoru zamjeraju državnim organima što su građane doveli u nezavidan položaj, jer iz policije traze jedno, a iz MUP-a drugo.

Bonus video: