Umjetnici iz Ulcinja dižu glas za spas Solane: Moramo da joj pružimo više ljubavi

"Pjesma govori o tome kakva je Solana nekada bila, kakva je danas i kakvu je mi u budućnosti želimo"
98 pregleda 1 komentar(a)
solana, pjesma, Foto: Screenshot (YouTube)
solana, pjesma, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.04.2017. 17:36h

"Svijest" je naziv pjesme kojom umjetnici iz Ulcinja dižu glas za opstanak i spas Solane - za očuvanje tog značajnog staništa za ptice i za ponovno pokretanje proizvodnje soli.

"Solana je naša, Solana je ulcinjska, crnogorska, Solana je svjetska. Ona ima toliko veliki značaj za sve nas, tako da moramo da joj pružimo malo više ljubavi nego što smo ovih zadnjih godina radili, a to je ovim spotom urađeno. Mislim da je ovaj spot pokazao koliko je ulcinjanima Solana važna i da nikada neće odustati od nje", kazao je za TV Vijesti Zenepa Lika iz NVO "dr Martin Šnajder".

Udruženi umjetnici volonterskim radom napravili su projekat kojim se ponose i na kom su radili s posebnom pažnjom.

"Ideja je bila da i mi uradimo nešto za onaj haos na Solani, da probudimo osjećaj, da probudimo svijest ljudi, jer ovaj projekat ne pripada nikom pojedinačno, niti organizaciji, već kompletnom društvu", navodi producent Enkela Biša.

"Pjesma govori o tome kakva je Solana nekada bila, kakva je danas i kakvu je mi u budućnosti želimo", dodaje tekstopisac Fljutur Mustafa.

"Imali smo dječji hor, imali smo 15 pjevača, i kada radite sa profesionalcima sve ide lakše", Imi Nimanbegu, kompozitor.

Spoto je uspio da dočara sve ljepote ovog prostora, ali i svu tugu na Solani.

"Stvarno mi je bilo sjajno i ovo je jedan od mojih najboljih projekata koje sam do sada radio", dodaje Gezim Mavrić.

Vjera u spas tradicije duge osam decenija u Ulcinju nikada neće biti uništena.

"Mi smo obećali Evropskoj komisiji da ćemo da radimo na tome da se Solana revitalizuje. Nastojaćemo da se održi obećanje i nadamo se da će uskoro, kao što je Vlada obećala, Solana biti upisana na Ramsar listu", navodi Zenepa Lika.

Pjesma i spot "Svijest" je kompletan ulcinjski proizvod, baš poput onog koji se nekad proizvodio na Solani - proizvod ljubavi, sunca i mora - kako je pisalo nekada na pakovanjima ulcinjske soli, koje godinama nema u prodaji.

Bonus video: