Nevolje Beranaca: "Moramo da uzmemo maske kad sjedimo na terasi"

Da separacija u gradskom jezgru predstavlja opasnosti po zdravlje građana, svjesni su i u lokalnoj upravi
114 pregleda 3 komentar(a)
naselje Park, Berane, Foto: Screenshot (YouTube)
naselje Park, Berane, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.04.2017. 17:48h

Zbog buke i prašine koja dolazi sa separacije šljunka u blizini njihovih kuća, za mještane gradskog naselja Park u Beranama, kako kažu, život je postao nepodnošljiv.

"Moramo da uzmemo maske kad sjedimo na terase ili u avliju od ove prašine i muke. Od buke da ne pričam. Prođe jedan kamion polako diže se prašina. Evo, krov mi je pobijelio umjesto plavi, on je bijeli sad", kaže Emir Ajkunić, mještanin naselja Park.

Iako godinama od nadležnih traže pomoć, njihov zahtjev za izmještanje separacije na drugu lokaciju, kako kažu, ostao je mrtvo slovo na papiru. Umjesto vlasnika mještani Parka za to krive bivšu, ali i sadašnju vlast u gradu.

"Nema ko iz opštine da povede računa. Kako koji dođu "oćemo, oćemo" sjutra nema ništa od toga. Mi optužujemo opštinu. Ne optužujemo ni Bakula ni nikog, samo opštinu. Što oni ne povedu računa za ovaj narod", navodi Salih Selmanović, mještanin naselja Park.

"Ako smeta narodu, bolje da ne postoji", dodaje Ajkunić.

Da separacija u gradskom jezgru predstavlja opasnosti po zdravlje građana, svjesni su i u lokalnoj upravi. Kako je u privatnom vlasništvu, nadležnost prebacuju na državu. Ipak vjeruju da će uskoro doći do rješenja ovog problema. Nadu im daje nedavni razgovor sa vlasnikom parcele.

"Imamo zahtjev vlasnika parcele za trafostanicu na lokalitetu Buče i njegove tvrdnje da će da radi na tome da će na toj lokaciji da premjesti separaciju, ali to sve nekako sporo ide", navodi Marko Lalević iz opština Berane.

Da li će i kada doći do izmještanja separacije na drugu lokaciju, od vlasnika preduzeća Tehnostar iz Berana Žarka Barjaktarovića nijesmo uspjeli da saznamo jer se nije javljao na naše pozive.

Kako ih je izdalo strpljenje, za čist vazduh i miran san, mještani naselja Park će se potpisivanjem peticije narednih dana za pomoć obratiti Vladi.

Bonus video: