Gladnih u Nikšiću sve više: "Ima porodica da nemaju ni kilogram brašna"

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Nikšiću je 1.256 korisnika materijalnog obezbjeđenja i taj broj je manji nego prije dvije godine, dijelom zahvaljujući naknadama za majke sa troje i više djece. Ipak, posla više nego ikad imaju u Crvenom krstu, na čija vrata se često dolazi po osnovno
299 pregleda 40 komentar(a)
Nikšić, siromaštvo, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Nikšić, siromaštvo, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 01.04.2017. 17:35h

U posljednjih par godina iz Nikšića stižu sve češći apeli za pomoć socijalno ugroženim porodicama. Da je sve više siromašnih i gladnih, kojima bi se trebalo temeljnije posvetiti primijećuju i oni kojima je posao da pomažu, iako u Centru za socijalni rad tvrde da je korisnika materijalnog obezbjeđenja sada manje nego u prethodne dvije godine, te da nisu razmatrali potrebu uvođenja narodne kuhinje.

Evidenciju ne vode ni o beskućnicima.

Život bez struje između urušenih zidova i sa praznim frižiderom, svakodnevica je jednog broja Nikšićana.

Porodice koje su na rubu egzistencije u posljednjih nekoliko godina sve češće se odlučuju na posljednju opciju - pozivanje medija upomoć.

Novinarka dnevnog lista Dan Lidija Nikčević teško se može sjetiti koliko je ovakvih priča napisala.

"Nebrojeno. Vjerujte da je bilo porodica da nemaju ni kilogram brašna i mole za pomoć samo da nahrane svoja gladna usta. Veliki je broj onih koji imaju djecu i najteže je tim porodicama", istakla je Nikčević.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Nikšiću je 1.256 korisnika materijalnog obezbjeđenja i taj broj je manji nego prije dvije godine, dijelom zahvaljujući naknadama za majke sa troje i više djece. Ipak, posla više nego ikad imaju u Crvenom krstu, na čija vrata se često dolazi po osnovno.

"Najčešće u hrani i higijeni, odjeći i obući, skoro svaki dan. Imamo jednu tendenciju porasta korisnika i onih koji se javljaju za pomoć", kazao je Milorad Drekalović, direktor Crvenog krsta Nikšić.

Da nezanemarljiv broj građana priželjkuje običan obrok, u saznanju je Alternativa Crna Gora koja se zalaže za otvaranje narodne kuhinje u Nikšiću i Bijelom Polju, kao gradovima koji su najpogođeniji trenutnom socijalnom krizom.

U Centru za socijalni rad u saopštenju dostavljenom Televiziji "Vijesti" ne kriju da su pojačani zahtjevi za jednokratnu novčanu pomoć, ali da nisu vršili procjenu za otvaranje narodne kuhinje.

"Kapacitet tih narodnih kuhinja bi bio oko 300 obroka dnevno, što znači da bismo mogli da reagujemo na ovo što se trenutno dešava. Smatram da bi ove dvije opštine zbog socijanog bunta koji bi u svakom trenu mogao da plane bile zainteresovane za to", rekao je Vesko Pejak (Alternativa Crna Gora).

Ideju je, kaže Pejak, usmeno podržalo i resorno ministarstvo, što im daje motiv da budu uporni. Predlog Alternative je zapravo da opština Nikšić ustupi prostor, a da hranu obezbjeđuju supermarketi koji bi na taj način vratili državi dugovanja za porez.

Kao neko ko se 40 godina bavio socijalnim radom, Ljubica Durutović, smatra da socijalnih servisa nikad ne može biti dosta.

"Centar grada je pokriven dnevnim boravcima, geranto domaćicama, mnogim nekim stvarima. Obići ruralna naselja, vidjeti u kom bi dijelu grada to trebalo. Nikad nije viška, bolje da ima nego da nema", rekla je Ljubica Durutović, socijalna radnica u penziji.

Da je najtežim slučajevima definitivno potrebna veća podrška, primjećuje Nikčević, koja kaže da mediji ne bi trebalo da rade posao nadležnih organa.

"Sve se završava na tome, neka, pomoći ćemo im, neka sad, ima težih. Zašto se oni čiji je to zadatak ne bave suštinski problemom, nego se bave površno. Uvijek se situacija popravlja, nikako da se prepravi", rekla je Nikčević.

U tom smislu, u Crvenom krstu su pohvalili lokalnu upravu, ističući da im u posljednje vrijeme više nego ranije izlazi u susret.

Od Centra za socijalni rad Televizija "Vijesti" nije saznala koliko je beskućnika u Nikšiću, jer ih je kako su kazali malo, pa trenutno ne vode evidenciju.

Bonus video: