Opozicija: Uz propadanje duvanske industrije u Crnoj Gori, raslo je krijumčarenje duvana

Članovi anketnog odbora iz vladajućeg DPS-a , nisu bili voljni da komentarišu ovu temu
116 pregleda 3 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.03.2017. 17:52h

Sumnje da je u slučaj šverca cigareta bio uključen i predstavnik kompanije BMJ Industries Isat Boljević, koja od februara 2016. godine upravlja Novima duvanskim, za opoziciju je još jedan dokaz da je uz propadanje duvanske industrije u Crnoj Gori raslo krijumčarenje duvana.

Bivsi opozicioni članovi Anketnog odbora koji je ispitivao privatizaciju Duvanskog, ukazuju i da je kombinat privatizovan na štetu budžeta, a da još nema istraga koje su rezultirale optužnicama.

Članovi anketnog odbora iz vladajućeg DPS-a , danas nisu bili voljni da komentarišu ovu temu.

Sumnja da je u nelegalnu proizvodnju i šverc duvana umješan i Isat Boljević, predstavnik firme BMJ INDUSTRIES iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja od februara prošle godine upravlja Novim duvanskim kombinatom za poslanike opozicije je dokaz da Crna Gora i nakon dvije decenije tranzicije ima problem sa privatizacijama.

"Slavodobiti investitor DKP bavi se švercom duvana, umjesto da pokrene proizvodnju, takvi investiori ne trebaju ni Crnoj Gori, kazao je Raško Konjević (SDP).

"Apsolutno je duvanska industrija i državni monopol bio ključni kako bi smo imali prednost i budžet i građani i privreda od te duvanske industrije koja je, nažalost zadnjih 10 godina devastirana na način da je propadanjem duvanske industrije na drugoj strani raslo krijumčarenje duvana", kazao je Aleksandar Damjanović (SNP).

"Nije slucajno što je najveći broj strateških investitora sa ofšor destinacija gdje su regisrovane ofšor kompanije u nekom ostrvu u Atlantiku gdje se kriju pravi podaci ko stoji iza tih firmi", objašnjava Velizar kaluđerović (Demokratska Crna Gora).

Privatizaciju Duvanskog kombinata, u prethodnom sazivu parlamenta ispitivao je Anketni odbor koji je prošlog ljeta Skupštini uputio izvještaj koji nikada nije uvršten u dnevni red parlamenta. Izvještaj pokazuje da je imovinom u stečaju Duvanskog kombinata raspolagano nezakonito i nedomaćinski.

"To nije bila smetnja stecajnoj upravi da samo 20-ak dana nakon što je otvoren stečaj, cjelokupnu imovinu Duvanskog kombinata u stečaju proda", rekao je Kaluđerović.

"Jasno smo utvdili da je privatizacija Duvanskog kombinata načinjena na štetu budžeta, da je samo poreski dug kroz program reorganizacije od nekoliko godina uvećan, a ne smanjen kako je bilo prvobittno rečeno, da je vrijedna imovina Duvanskog kombinata devastirana", kazao je Damjanović.

Kaluđerović naglašava da je u Duvanskom kombinatu za vrijeme stečaja proizvedeno preko 4.000 tona cigareta koje su prodavane po cjeni od sedam do devet centi po paklici iako je realna cijena, kako kaže, iznosila od 28 do 30 centi.

On zato brine što nakon više od 10 mjeseci vođenja istrage Specijalno državno tužilaštvo još nije podnijelo optužnice.

"Jako zebemo sto jos nema optuzenja, a toliko argumenata i dokaza koji ukazuju na izuzetno nedogovoran odnos koji je drzavi nanio štetu koji se mjeri desetinama miliona eura", rekao je on.

Duvanski kombinat u stečaju jedan je od najvećih poreskih dužnika sa više od 20 miliona neizmirenih poreskih obaveza.

Bonus video: