Isat Boljević osumnjičen za šverc cigareta

Boljević je iznajmio magacine porodice Đokaj u kojima je policija zaplijenila cigarete vrijedne najmanje četiri miliona eura
937 pregleda 80 komentar(a)
Isat Boljević, Foto: Savo Prelević
Isat Boljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2017. 17:32h

Isat Boljević, predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata, prvi je i za sada jedini za kojim, prema saznanjima televizije "Vijesti", policija traga zbog sumnje za umiješanost u šverc cigareta zaplijenjenih u četvrtak uveče na Karabuškom polju, nadomak Podgorice.

Specijalni policijski tim, po nalogu istražnog sudije Višeg suda u Podgorici i specijalnog tužioca Saše Čađenovića, ušao je danas u Novi duvanski kombinat i počeo pretres i provjeru dokumentacije u nastavku istrage o zapljenjenim cigaretama u Tuzima prošlog četvrtka, saznaju nezvanično "Vijesti".

Blizu četiri miliona paklica cigareta vrijedi, najmanje 4 miliona eura.

Po nalogu specijalnog tužilaštva inspektori već plijene dokumentaciju iz Novog duvanskog kombinata i barske firme "Zaljevo" čiji je prema registru privrednih subjekata 100 postotni vlasnik upravo odbjegli Boljević.

Isat Boljević, predsjednik borda direktora Novog duvanskog kombinata iznajmio je magacine porodice Đokaj u kojima je policija zaplijenila cigarete vrijedne najmanje četiri miliona eura.

To je Televiziji "Vijesti" potvrđeno iz više izvora bliskih istrazi.

O velikoj akciji na Karabuškom polju već četiri dana istražitelji ćute ne otkrivajući detalje milonske zapljene švercovanih cigareta.

Sagovornici Televizije "Vijesti" bliski istrazi, tvrde da policija intezivno traga za Boljevićem, ali da on baš kao i njegova supruga Jelena koja je krajem prošle godine postavljena za izvršnu direktoricu Novog duvanskog kombinata, nijesu dostupni na adresama u Podgorici i Baru.

Vjeruje se da su Boljevići napustili zemlju.

Specijalno tužilaštvo je, kako saznaje Televizija Vijesti onemogućilo da se u Novom duvanskom eventualno falsifikuje dokumenatcija o pronađenim cigaretama jer je postojala bojazan da će Boljević upravo na taj način pokušati da izbjegne krivičnu odgovornost.

U tom preduzeću istražitelji sada češljaju svaki papir o uvozu duvana i izvozu gotovih proizvoda.

Fabrika Duvanski kombinat u Podgorici godinama je bila označena kao mjesto gdje se proizvode cigarete i tajnim kanalima izvoze u inostranstvo.

Istražitelji vjeruju da je Boljević prikazivao samo dio duvana uvezenog u NDK, a da je tone sirovine švercovane iz Albanije, bez ijednog papira prerađivao u kombinatu, dobijajući milionski vrijedne cigarete koje je krijumčario preko granice.

Informacije pojedinih medija da je odbjegli Boljeviće u ovom poslu za partnera imao Leona Drešaja, koji je odavno poznat policiji po saznanjima Televizije Vijesti nisu pouzdane.

Navodno je Leonov brat Viktor povezao Boljevića sa Đokajima kod kojih je iznajmio magacine.

Braći Drešaj, prema operativnim podacima policije, za šta postoje i pravosnažne presude godinama je specijalnost bila šverc teških droga iz Albanije u Crnu Goru.

Međutim, kada je riječ o ovom slučaju, za sada navodno ništa ne ukazuje da su na bilo koji način učestvovali u skladištenju skoro četiri miliona paklica cigareta.

Ko je sve imao pristup magacinima, biće utvrđeno kada se obavi DNK vještačenje.

Kome je Boljević namjeravao da izveze nekoliko miliona vrijedne cigarete takođe još nije poznato.

Poznato je da je Boljević davno priznao kako je dugogodišnji prijatelj sa Srećkom Kestnerom koji je osuđivan upravo zbog šverca cigareta.

Bonus video: