Skupštinska rasprava: "Bermudski trougao - policija, tužilaštvo, sudstvo"

Sjednici, uprkos zahtjevu dijela opozicije, nije prisustvovala predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, a prvi put je vrijeme za diskusiju proporcionalno raspoređeno prema broju poslanika u poslaničkim klubovima
75 pregleda 5 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Screenshot (Youtube)
Milan Knežević, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.06.2018. 17:30h

Crnogorski sudovi su prošlu godinu počeli sa oko 32 hiljade predmeta, primili su još stotinu hiljada, a neriješeno je ostalo 30 odsto, pokazuje izvještaj za prošlu godinu. Predstavio ga je predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, koji priznaje da statistika ipak ne nudi kompletnu sliku.

"Ja vjerujem da je ona tek sa povjerenjem javnosti jedna cjelina. A javnost je u Crnoj Gori po pitanju sudstva podijeljena i to ne treba tajiti, to pokazuju istraživanja Svjetske banke...", ističe Vukčević

Iz Demokratskog fronta, čiji zahtjev da raspravi prisustvuje predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, nije ispunjen, poručuju da ovaj izvještaj iskrivljuje pravu sliku sudstva.

"Jer je stvarni izvještaj onaj kabare kod Suzane, onaj državni udar. Ovo oslobađanje Šarića i Kalića, i ova sprdnja sa Svetozarom Marovićem...", kaže poslanik DF-a Koča Pavlović, dok poslanik tog političkog saveza Milan Knežević naglašava da se danas u Baru dogodilo još jedno ubistvo.

"Danas se dogodilo još jedno ubistvo, u po bijela dana u Baru. Deveto od 1. januara. Devet crnogorskih državljana je poginulo, pet je ubijeno u Srbiji, dakle četrnaest. Ali je vrlo važno da se crnogorsko pravosuđe, koje je postalo bermudski trougao – policija, tužilaštvo i sudstvo – pretvorilo u personifikaciju progona DF-a", ističe Knežević.

Ponovo je tema bila i izmjena Zakona o Sudskom savjetu, kojom se produžava mandat tom tijelu, i za koju je Vukčević kazao da je “na ivici ustavnosti”.

"Ili je ustavno ili je neustavno. Nije to kazneni prostor pa da je na ivici šesnaesterca. Pitam vas, je li ustavno ili nije, ono što se uradilo?" kazao je nezavisni poslanik Goran Danilović.

"Ja sam tu sintagmu upotrijebio zato što nisam ja taj koji će cijeniti. Želio sam pokazati da će Ustavni sud kao vrhovni arbitar koji cijeni šta je u skladu sa aktom koji se nalazi na vrhu piramide reći u tom slučaju..." kaže Vukčević.

U DPS-u vjeruju da je stanje u sudstvu sve bolje, a najveći problem vide u lošim uslovima za rad, pritisku javnosti i neriješenim stambenim pitanjem sudija. U opoziciji drugacije misle .

"Svjedoci smo da su sada više nego ikad nosioci sudske funkcije izloženi velikim pritiscima javnosti, predstavnika političkih partija, NVO i medijima", rekla je Jovanka Laličić iz DPS-a.

"Ne možemo da dozvolimo da nam sudije nemaju riješena stambena pitanja. Vjerujte, onda ćemo doći u situaciju da taj sudija može u određenom trenutku da bude podložan i nečemu drugom..." smatra Željko Aprcović, poslanik DPS-a.

"Pokušava da brani korumpirane sudije na taj način što su im male zarade, pa ih zaboga treba razumjeti kad su nezadovoljni ako se nađe među njima neko ko je koruptivan..." ističe Branka Bošnjak iz DF-a.

"Sudstvo mora da shvati da ste vi vlast, da je Sudski savjet vlast. Da ste vi jedino demokratsko tijelo tamo sa nekim legitimitetom, i da morate tu vlast učiniti da osnovne velike slučajeve sude pošteno. EU vas već obavezuje da vršite monitoring suđenja korupcije na visokom nivou. Gdje je taj monitoring?" ističe Ranko Krivokapić iz SDP-a.

Prvi put u Skupštini je vrijeme za diskusiju raspoređeno prema broju poslanika, što je u dijelu opozicije izazvalo negodovanje. Tako je DPS za diskusiju dobio sat i po, DF gotovo duplo manje – 47 minuta, a SDP i poslanički klub albanskih stranaka, Bošnjaka i HGI po 10 minuta. Poslanici SD-a mogli su da diskutuju 8 minuta, a pet nezavisnih poslanika ukupno 13 minuta.

Bonus video: