Još se ne zna čije su švercovane cigarete pronađene u Tuzima

Jedino zvanično saopštenje koje je TV Vijesti dobila od državnih organa povodom ovog slučaja je ono iz Agencije za duvan. U ovoj instituciji potvrđuju da ako su se u magacinima nalazile cigarete marke Virdžinija i JPS, onda je riječ o nelegalnim cigaretama
588 pregleda 28 komentar(a)
cigarete Karabuško polje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
cigarete Karabuško polje, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.03.2017. 18:30h

Šverc duvana preko Crne Gore nikada nije prestao - to je potvrđeno nakon jučerašnje zaplijene cigareta vrijedne vjeruje se više od milon eura. Cigarete su pronađene u iznajmljenim magacinima vlasnika Pjetra Đokaja, koji je ujedno vlasnik firme "Golden gejt" na Karabuškom polju nadomak Tuzi.

Pitanja na koje istražitelji tek treba da daju odgovor jeste ko je u tim magacinima skladištio cigarete, na koji način, kuda i kako su transportovane, ali i da li je neko iz države na bilo koji način umiješan u ovaj slučaj, jer iskustvo govori da je obično tako.

Ono što je što je do sada poznato o ovom slučaju jeste samo ono što smo sinoć i danas mogli zabilježiti okom kamere jer se povodom rekordne zapljene cigareta za sada niko od nadležnih organa nije oglašavao.

Akcija zaplijene cigareta, počela je juče oko 16 sati kada su s nalogom specijalnog tužioca i sudije za istragu inspektori Odsjeka za suzbijanje organizovanog kriminala, njihove kolege iz specijalnog istražnog tima i službenici Uprave carina krenuli u pretres objekata, koji su u vlasnistvu Đokaja. Tokom pretresa pronašli za sada neutvrđenu količinu cigareta, navodno marke Virdžinija i JPS bez akciznih markica.

Jedino što je Đokaj mogao reći inspektorima povodom ovog slučaja jeste da je sporne magacine izdao drugoj firmi i da nije imao saznanja o tome šta ta firma u njima skladišti.

Iz firme "Golden gejt", čiji su vlasnici Pjetar i Elizabeta Đokaj demantovali su da su u salonima, dvorištu i magacinima te kompanije konfiskovane švercovane cigarete, ali i tvrdnje da je vlasnik te kompanije privođen . Navode da njihova kompanija nema veze sa cigaretama. Nisu saopštili kome su izdali pod zakup magacine.

""Golden gejt" ne može biti odgovoran za dešavanja u komšiluku na stotine metara udaljenom objektu, koji koristi pod zakup lice koje nema nikakve veze sa Golden Gejtom ni sa porodicom osnivača Golden gejta", navodi se u reagovanju Golden gejta.

Jedino zvanično saopštenje koje je TV Vijesti dobila od državnih organa povodom ovog slučaja je ono iz Agencije za duvan. U ovoj instituciji potvrđuju da ako su se u magacinima nalazile cigarete marke Virdžinija i JPS, onda je riječ o nelegalnim cigaretama.

"Shodno Zakonu o duvanu, registrovani uvoznici i proizvođači duvanskih proizvoda dužni su da prije stavljanja u promet duvanskih proizvoda Agenciji za duvan podnesu zahtjev za upis marki duvanskih proizvoda u Registar o markama duvanskih proizvoda. Kako ni jedan registrovani uvoznik i proizvođač duvanskih proizvoda nije dostavio zahtjev za upis robnih marki "Virginija" i "JPS", znači da se navedene robne marke ne nalaze u legalnoj prodaji na našem tržištu", naveli su iz Agencije za duvan.

Crna Gora je decenijama jedno od ključnih čvorišta u međunarodnom lancu šverca cigareta. Švercerski kanali duvana kroz Crnu Goru vrlo često se poklapaju sa narko kanalima. Ovaj posao bio je unosan još 90-ih kada su šverc duvana preko Crne Gore, vodile italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita, Kamora i Tarda.

U tom periodu, vjeruje se, preko Crne Gore prometovano je cigareta u vrijednosti od oko 11 milijardi eura, od čega je tri milijarde pripalo italijanskoj mafiji. Zbog tih poslova neki od najviših državnih zvaničnika, među kojima je i bivši premijer Milo Đukanović, bili su dugo godina predmet istrage italijanskih pravosudnih organa.

Bonus video: