U okviru prvog poziva Interreg-IPA programa 25 miliona eura

Predstavnik Ministarstva evropskih integracija Albanije, Gentian Džadžiu, istakao je značaj Programa za razvoj politika i podsticanje inovacija u kontekstu sprovođenja Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju
0 komentar(a)
Ministarstvo evropskih poslova, Foto: Gov.me
Ministarstvo evropskih poslova, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.03.2017. 16:09h

U okviru Prvog poziva Interreg-IPA programa za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020 opredijeljeno je 25 miliona eura, saopšteno je na današnjoj konferenciji.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova povodom objave prvog Poziva u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, na kojoj su predstavljene pojedinosti o programskim prioritetima i pravila za dostavljanje projektnih predloga.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske fondove Ministarstva, Ivana Glišević Đurović, podsjetila je da se novim programom nastavlja uspješna saradnja tri države, koje su kroz Jadranski prekogranični program i dva transnacionalna programa – Jugoistočna Evropa i Mediteranski program, u prethodnom sedmogodišnjem periodu zajednički realizovale 78 projekta ukupne vrijednosti od 250 miliona eura.

Ona je dodala da su ti projekti unaprijedili djelatnost u oblasti kulture, turizma, saobraćaja, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, kao i konkurentnosti i preduzetništva, i stoga se očekuje da će se saradnja tri države dalje razvijati kroz partnerstva u okviru novog trilateralnog programa, čiji ukupni budžet iznosi 93 miliona eura, uključujući sufinansiranje.

„Glišević Đurović je istakla de će realizacija projekata u oblasti konkurentnosti doprinijeti ubrzanju razvoja poslovnog okruženja i jačanja konkurentnosti, dok će prekogranične aktivnosti u oblasti turizma doprinijeti jačanju postojećih i razvoju novih turističkih potencijala i većem korištenju prirodnih i kulturnih potencijala u programskoj oblasti“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je, dodaje se, naglasila da će se zajedničkim inicijativama u oblasti zaštite životne sredine unaprijediti saradnja u oblasti upravljanja vodama i podržati mjere za smanjenje priobalnih i kopnenih ekoloških rizika i zaštite biodiverziteta.

Glišević Đurović je poručila da je ovim Pozivom predviđena i mogućnost realizacije zajedničkih projekata u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i aktivnosti u oblasti povezivanja prekograničnih oblasti i unapređenja usluga za održivi saobraćaj.

„U okviru Prvog poziva, koji će biti otvoren do 15. maja 2017. je opredijeljeno 25 miliona eura, a visina bespovratne pomoći dostizaće iznos od dva miliona eura po projektu, što govori o tome da se kroz Program podstiče realizacija relevantnih i kvalitetnih projekata koji ciljaju na stvarne potrebe zajednica u tri države učesnice“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, budući da svaki projekat mora uključiti bar po jednog partnera iz sve tri države, trilateralni program je odlična šansa za veće uključivanje crnogorskih partnera u projekte evropske teritorijalne saradnje.

Predstavnik Ministarstva evropskih integracija Albanije, Gentian Džadžiu, istakao je značaj Programa za razvoj politika i podsticanje inovacija u kontekstu sprovođenja Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju.

Predstavnica Ambasade Italije u Podgorici, Antonela Fontana, podsjetila je na to da Evropska unija nastavlja da ulaže u politiku proširenja, što pokazuje i predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana, čiji ćedomaćin biti Republika Italija u julu 2017.

„U drugom dijelu konferencije, rukovodilac Upravljačkog tijela Domeniko Laforđa prisutnima je predstavio programske prioritete, dok je koordinator Zajedničkog sekretarijata Mauro Novelo detaljno predstavio uslove prvog Poziva za dostavljanje predloga projekata, objavljenog 16. III 2017“, kaže se u saopštenju.

Konferenciji je, dodaje se, prisustvovalo oko 200 prestavnika državnih institucija, lokalnih samouprava i civilnog društva iz Crne Gore, Albanije i Italije.

Bonus video: