EP usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori, Tanok: Zabriut sam zbog uticaja Rusije

Poslanik EP Eduard Kukan je u saopštenju povodom glasanja u EP, čestitao Crnoj Gori na njenom stabilnom putu ka Evropskoj uniji (EU)
76 pregleda 3 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2017. 13:22h

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su danas Rezoluciju o Crnoj Gori za prošlu godinu.

471 poslanik glasao je za izvještaj o Crnoj Gori, 98 je bilo protiv, a 41 uzdržan.

Izvjestilac EP za Crnu Goru, Čarls Tanok, kazao je tokom jučerašnje rasprave o Rezoluciji u EP, da borba protiv organizovanog kriminala ostaje jedan od prioriteta.

On je pohvalio postignuti napredak i poručio da je zabrinut zbog uticaja Rusije.

Poslanik EP Eduard Kukan je, u današnjem saopštenju povodom glasanja u EP, čestitao Crnoj Gori na njenom stabilnom putu ka Evropskoj uniji (EU).

„Sa ogromnom podrškom njenog stanovništva, važno je da se Crna Gora fokusira na proces pridruživanja i ne izgubi zamah. Dalji rad je potreban u reformama u oblasti vladavine prava, uglavnom u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i na poboljšanju medijske situacije u državi“, saopštio je Kukan.

Nažalost, kako je rekao, napredak je u sjenci bojkota parlamenta. „Nadam se da će uobičajen zakonodavni rad biti uskoro nastavljen“.

„Crna Gora je prošla kroz turbulentnu izbornu godinu. Odgovarajuće istrage su važne, kako bi se rasvijetlili događaji od oktobra prošle godine. Ovo mora biti urađeno u skladu sa zakonima Crne Gore i međunarodnim standardima. Preporuke OEBS-a koje se odnose na sprovođenje izbora treba shvatiti ozbiljno“, poručio je Kukan.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je pozitivna snaga u regionalnom sistemu na Zapadnom Balkanu i nada se, dodao je, da će nastaviti da ima konstruktivnu ulogu.

„Kao što vidimo rastući apetit Rusije u regionu, nadam se da će Crna Gora nastaviti da prati svoju geopolitičku orjentaciju ka evroatlantskim strukturama i da ćemo je uskoro pozdraviti kao novu NATO članicu“, zaključio je Kukan.

Bonus video: