Dvije godine od ranjavanja Šukovića: Tužilaštvo i dalje traži dokaze

Tri mjeseca nakon ranjavanja uhapšen je Radovan Aleksić, ali Tužilaštvo ni nakon dvije godine nije našlo dokaze za optužnicu protiv njega
1064 pregleda 10 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.07.2018. 17:25h

Dvije godine tužilaštvo pokušava da dođe do čvrstih dokaza na osnovu kojih bi zbog pokušaja ubistva bivšeg šefa policijskog odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Predraga Šukovića, podiglo optužnicu protiv Radovana Aleksića.

Iz dijela opozicije već duže tvrde da je Aleksić, inače srpski državljanin, kolateralna šteta, čije hapšenje je poslužilo samo da se umiri javnost. Ipak, činjenica je da i dalje nema optužnice protiv njega a po ko zna koji put, Televizija Vijesti iz Tužilaštva dobila je gotovo identičan odgovor.

"U ovom predmetu istraga još nije okončana, obzirom da su od strane odbrane predložena nova vještačenja, tako da je u toku razmatranje navedenih predloga i ocjena opravdanosti istih", navodi se u odgovoru Višeg državnog tužilaštva.

Dugo trajanje istražnog postupka, smatra Aleksićev advokat, dokaz je da se istraga vodi protiv pogrešnog čovjeka.

"Upravo ono malo dokaza što je prikupljeno tokom istrage govori o tome da Radovan Aleksić nije izvršilac krivičnog djela te da u vrijeme izvršenja krivičnog djela čak nije ni bio u Crnoj Gori", kazao je Danilo Mićović, branilac osumnjičenog.

Aleksić je uhapšen tri mjeseca nakon pokušaja ubistva Šukovića ali i nakon raspisane nagrade od 30 hiljada eura I objavljene slike napadača sa nadzornih kamera u centru grada. Kao osobu koja je navodno pucala, Aleksića su tada prepoznale njegove bivše kolege iz vojske a koje ga po sopstvenom kazivanju nisu vidjele najmanje deset godina. Ubrzo nakon svjedočenja, jedan od njih je tražio i da mu bude isplaćen obećani novac. Poslije dva mjeseca provedenih u pritvoru Aleksić je i pored teške optužbe pušten da se u daljem postupku brani sa slobode. Mićović nema dilemu i zbog čega.

"Mislim da je svima pa čak i Višem državnom tužilaštvu jasno da do optuženja u ovoj krivično-pravnoj stvari i ne može doći. Mislim da je svima više nego jasno da Radovan Aleksić nije izvršilac ovog krivičnog djela", dodaje advokat Mićović.

Možda je to jasno i samom Šukoviću ali i njegovom advokatu Goranu Rodiću koji ni danas, dvije godine kasnije, ne žele da komentarišu ovaj slučaj. Za njega su se zainteresovale pojedine međunarodne organizacije a sve zbog motiva koji iz Tužilaštva nikada nije saopšten. Zato je i dalje nepoznato i nejasno zbog čega bi Aleksić, ako je stvarni krivac, pokušao da ubije Šukovića ali i ono najvažnije, da li je i ako jeste po čijem nalogu pucao u njega.

Šuković je svojevremeno bio u žiži javnosti nakon što je optužio aktuelnog premijera Duška Markovića i bivšeg direktora policije Veselina Veljovića da imaju veze sa švercom cigareta i nelegalnim poslovanjem mojkovačke fabrike cigareta. Dokumentaciju o tome dostavio je i Specijalnom tužilaštvu. Marković je oštro demantovao optužbe I zatražio od Tužilaštva I policije da ispitaju Šukovićeve tvrdnje.

Bonus video: