Preko interneta kupujte samo na provjerenim sajtovima, u protivnom vas niko u CG ne može zaštititi

"Internet trgovina sve više uzima maha, neka predviđanja su da će poslije 2020. ona preći 50 procenata ukupne svjetske trgovine", rekao je Predrag Boljević, vještak za telekomunikacija
115 pregleda 2 komentar(a)
Online kupovina, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Online kupovina, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 14.03.2017. 18:58h

Dan uoči Svjetskog dana zaštite potrošača, nadležni poručuju da pažljivo kupujete preko interneta, na provjerenim sajtovima, jer vas u protivnom niko u Crnoj Gori ne može zaštititi.

Tema 15. marta, Svjetskog dana zaštite potrošača je “izgradnja digitalnog svijeta kojem potrošači mogu vjerovati”. U praksi to znači da se moraju poboljšati mehanizmi zaštite kupaca na internetu. Trenutna situacija je takva da roba koja se kupi u inostranstvu, ne podliježe našim zakonima. Kada postanemo članica EU, tada će i kod nas će važiti svi evropski propisi koji štite potrošače.

Boris Milojković trgovao je preko interneta nekoliko puta. Kaže da je zadovoljan kako je sve proteklo.

"Par nekih iskustava imam sa naručivanjem knjiga uglavnom, iz Amerike, Amazon, tako da uglavnom su bila pozitivna iskustva, dakle kompletna procedura je bila bez ikakvih problema što se tiče plaćanja i što se tiče isporuke", kazao je on.

Stručnjaci napominju da tehnologija napreduje velikom brzinom i da će se mijenjati ustaljene navike.

"Internet trgovina sve više uzima maha, neka predviđanja su da će poslije 2020. ona preći 50 procenata ukupne svjetske trgovine", rekao je Predrag Boljević, vještak za telekomunikacije

Internet nudi velike mogućnosti, ali i rizik. Iz Vlade kažu da roba koja se kupi u inostranstvu, ne podliježe zakonima Crne Gore. Kada postanemo članica EU i kod nas će važiti svi propisi koji štite prava potrošača.

"Znači da se kupuje samo sa sigurnih sajtova, sigurnih dobavljača, na taj način će sigurno biti garancija da postoji nivo zaštite na nekom nivou, sve ostalo, kupovina jeftine robe, sa udaljenih sajtova, za koje nemamo dokaze da su pouzdani, to je nešto što je veliki rizik za potrošača, a zaštititi ga ne možemo", kazao je Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije.

Često su potrošači nezaštićeni i kod nas, u svakodnevnim situacijama.

"Ja danima recimo idem da tražim neko sredstvo za čišćenje, ne mogu da nađem prevod kako to da koristim i odustanem od toga. Mnogo, mnogo ima problema", kazala je Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Svjestan svega toga je Boris Milojković, koji kaže da je maksimalno oprezan kada kupuje, bilo u prodavnici, bilo na globalnoj mreži.

"Koliko vas država štiti i koliko ste u sistemu nekom zaštite potrošača, to vam se dešava i ovdje u prodavnici, a ne pri online trgovini REZ Generalno, mislim da dosta kaskamo, da nismo kao potrošači dovoljno zaštićeni", rekao je Milojković.

Stručnjaci savjetuju da budete maksimalno oprezni pri trgovini na internetu. Idite samo na provjerene sajtove, a plaćajte sa posebnog računa na kojem ima novca samo onoliko koliko vam je potrebno za tu kupovinu.

Bonus video: