Vujović: Nevažeći listići u Nikšiću dokaz straha među biračima

"Njihova motivacija da izađu na izbore nije bila da glasaju za jednu od svoji političkih opcija. Poslali su poruku onima koji očekuju da izađu, da su izašli, ali ostali doslijedni sebi i glasali su makar poništavanjem glasačkog listića u skladu sa nekim svojim ličnim mišljenjem", rekao je Vujović
49 komentar(a)
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori Nikšić, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2017. 18:14h

Visok postotak nevažećih listića na izborima u Nikšiću, za analitičara Zlatka Vujovića dokaz je da birači u Crnoj Gori strahuju da iskažu svoju izbornu volju.

"Meni je to neki način znak da postoji jasan strah kod jednog dijela građana Crne Gore. Njihova motivacija da izađu na izbore nije bila da glasaju za jednu od svoji političkih opcija. Poslali su poruku onima koji očekuju da izađu, da su izašli, ali ostali doslijedni sebi i glasali su makar poništavanjem glasačkog listića u skladu sa nekim svojim ličnim mišljenjem", rekao je Vujović.

Slično viđenje ima i urednik dnevnog lista Dan Nikola Marković koji smatra da je izborna izlaznost od 45 odsto dovela u pitanje i legitimitet izbora.

"Ja ću vas podsjetiti na predizbornu kampanju u Nikšiću gdje je predsjednik DPS-a Milo Đukanović stalno govorio ko ne izađe na izbore u Nikšiću taj je izdajnik, taj je protiv države, taj nije patriota. Imate veliki broj ljudi koji rade u državnoj službi, policiji, minsitarstvima oni ili njihova djeca. Oni su morali da izađu na izbore od straha da ne bi ostali bez posla. Jer upravo je ta Đukanovićeva poruka bila upućena njima", rekao je Marković.

U poređenju sa prošlogodišnjim parlamentarnim izborima na kojima je takođe nastupila samostalno Demokratska partija socijalista na izborima u Nikšiću osvojila je 245 glasova manje.

"Kada govorimo o DPS-u mislim da su oni imali dva cilja tokom izbornog procesa. Da ojačaju legitimitet ovih izbora time što bi izveli na biralište više od 50 odsto birača u tome nisu uspjeli i imali su cilj da pokažu da su ostvarili bolji rezultat u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, nisu ni u tome uspjeli iako je ovaj rezultat veoma blizu tome što je ostvareno 2016. godine", rekao je Vujović.

Nakon svega postavlja se pitanje ko je pobjednik jučerašnjih izbora u Nikšiću.

"Mislim da je najveći gubitnik DPS uostalom to se moglo vidjeti i po atmoferi u njihovom štabu koja nimalo nije bilo vesela", rekao je Marković.

"Opozicija je imala realnu šansu, poklonila je tu laku pobjedu DPS i kratkoročno gledano DPS ima dosta razloga da slavi. Srednjoročno gledano napravljena je šteta iz prostog razloga što smo otišli mnogo dublje u političku krizu", smatra Vujović.

A za izlazak iz krize neophodna je reforma institucija zaduženih za sprovođenje izbornih procesa, kaže Vujović.

"DIK koja bi bila depolitizovana i profesionalizovana, zatim depolitizacija Agencije za sprječavanje korupcije koja je potpuno pod uticajem vladajućih struktura i nakon tog stvaranje uslova da bi se održali izbori na svim nivoima u Crnoj Gori", smatra Vujović.

Marković je kazao da onaj ko bi trebalo da napravi prvi korak da bi do dijaloga došlo, jeste vlast "jer je ona i proizvela ovu krizu".

Vujović smatra da bi dogovor oko održavanja vanrednih lokalnih i parlamentarnih izbora bio moguć nakon odlučivanja o članstvu Crne Gore u NATO. Ocjenjuje da bi idelano vrijeme za vanredne izbore bio termin predsjedničkih izbora.

Bonus video: