Poreska tajna: Zašto se krije kako opštine vraćaju dug?

Iz Instituta alternativa smatraju da je ovakvo postupanje Poreske uprave problematično i da predstavlja potvrdu negativnih posljedica
70 pregleda 7 komentar(a)
novac, dug, Foto: Screenshot (YouTube)
novac, dug, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 03.06.2018. 17:24h

Ukupan reprogramirani poreski dug 16 lokalnih samouprava u Crnoj Gori na kraju 2014. godine iznosio je nešto više od 90 miliona eura. Na naplatu je do 31. maja ove godine, po osnovu ugovora iz 2015., koje je Ministarstvo finansija potpisalo sa tim opštinama stiglo nešto više od 10 miliona i 480 hiljada eura, od čega je Poreska uprava naplatila 66 hiljada manje. Međutim, informaciju o tome kako opštine pojedinačno vraćaju poreski dug, nemamo, jer je Poreska uprava to proglasila poreskom tajnom.

"Naglašavamo da Poreska uprava pri postupanju po svakom pojedinačnom zahtjevu za slobodan pristup informacijama strogo poštuje Zakon o poreskoj administraciji, kao bazični pravni koji reguliše nadležnosti Poreske uprave, a koji prepoznaje institut poreske tajne i predviđa da poreski obveznik od poreskog organa može tražiti da prikupljene podatke o istom, a koji se odnose na utvrđene poreske obaveze čuva kao poresku tajnu, kao i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, koji između ostalog, takođe dozvoljava ograničenje pristupa informacijama kada organ vlasti utvrdi da se radi o poreskoj tajni u skladu sa zakonom". saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreskom tajnom proglašeni su i planovi racionalizacije broja zaposlenih kao i dinamika izmirivanja zaostalih obaveza u organima i javnim preduzećima u opštinama Berane, Pljevlja, Ulcinj i Prijestonici Cetinje. Iz Instituta alternativa nekoliko puta pokušavali su da saznaju ove podatke ali do odgovora nisu došli.

“Iako su lokalne samouprave spremne da daju informacije, sa druge strane nailazimo na proglašavanje ovih informacija koje su od javnog značaja poreskom tajnom od strane Poreske uprave", navodi Ivana Bogojević – NVO Institut Alternativa.

Bogojević ističe i da ovakvo postupanje Poreske uprave predstavlja potvrdu negativnih posljedica, koje su ostavile posljednje izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

"Iz prostog razloga što sad svaka informacija od javnog značaja može biti proglašena poreskom odnosno poslovnom tajnom, a u ovom konkretnom slučaju radi se o poreskom dugovanju lokalnih samouprava i na kraju krajeva o javnom novcu, koji opet nije mali", smatra Bogojević.

Vlada je posljednju Informaciju o tome kako opštine ispunjavaju obaveze prema ugovorima objavila u julu 2016.godine. Opštine sa najvećim stepenom poreske discipline su Podgorica, Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica, koje nisu ni ušle u reprogram 2015. godine. Prema podacima, Poreske uprave to su i opštine Nikšić, Budva i Bar, kojima je odobren reprogram ali koje, kako je saopšteno, redovno izmiruju sve reprogramirane i tekuće obaveze.

Bonus video: