MAJKE DESETI DAN PRED SKUPŠTINOM

"Žene kad krenu, ne odustaju, jače su i od vremena i od svega"

Majke, tek što im je drugi put produžen rok za protest, razmišljaju o novom zahtjevu
41 komentar(a)
pres majke, Foto: Luka Zeković
pres majke, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.03.2017. 18:42h

Korisnice naknada za majke troje i više djece dobile su novi produzetak dozvole za protest ispred Skupštine Crne Gore, gdje već deseti dan traže od Vlade da ukine odluku o smanjenju njihovih naknada. Kažu i da će u ponedjeljak, u svojstvu svjedoka, kod nadležnih otići na razgovor kao očevici onoga sto se desilo prije tri noći na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog, kada su, kako tvrde, nijihovoi životi bili ugroženi dok je velikom brzinom prolazilo vozilo sa službenim tablicama.

Majke, uprkos, lošem vremenu i hladnoći poručuju da su jače i jedinstvenije, te da su zadovoljne podrškom koja im stiže od građana, posebno mladih.

"Više vremena provedemo šetajući i pričajući neke životne priče nego što spavamo, ali, u suštini, ko može pomalo i odspava i to je to, po smjenama uglavnom", kaže jedna od majki.

"Teško jeste, ali žene kad krenu, one ne odustaju, jače su one i od vremena i od svega", dodaje Vasa Čepić, koja je isto pred Skupštinom.

Odlučne da ovdje ostanu dok Vlada povuče odluku o umanjenju njihovih naknada, majke, tek što im je drugi put produžen rok za protest, razmišljaju o novom zahtjevu

"Do 17. smo dobili odobrenje. Mi ćemo, naravno, ukoliko danas ne donesemo neku našu konacnu odluku za radikalniji vid protesta, se javiti opet za produžetak protesta, tako da ćemo izdržati dok jedna jedina žena bude imala snage ovdje da dolazi", kazala je Maja Jovović iz Nikšića.

Šta podrazumijeva radikalizacija protesta, još ne otkrivaju.

"Ja znam samo da nećemo jurišati i rušiti – to nećemo, a ostalo vam ne mogu precizirati", navodi Jovović.

Korisnice naknada kažu da su zadovoljne podrškom građana, koji im se svakodnevno javljaju. Pridružili su im se i iz organizacije Mladi Nikšića, koji će tu biti svakodnevno.

"Bićemo ovdje uz njih, organizovaćemo i donacije za majke u svim gradovima Crne Gore. Izdrzaćemo do kraja", kazao je Živko Kilibarda iz NVO Mladi Nikšića.

Majke poručuju da iz dana u dan jača njihovo jedinstvo i ponavljaju nadležnima da neće odustati od svog jedinog zahtjeva.

Ispred Skupstine su deseti dan jer su njihove naknade umanjene sa 336 na 264 i sa 192 na 144 eura.